Hlavní obsah

Odkloněním letadla do Minsku se bude zabývat EU, Kulhánek si předvolá velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek si předvolá běloruského velvyslance. Sdělí mu ostrý protest proti nucenému přistání letadla s kritikem běloruské vlády. Odkloněním letadla komerční linky se bude zabývat i pondělní summit EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Kulhánek

Článek

Bělorusko donutilo na svém území přistát letadlo společnosti Ryanair mířící z řeckých Atén do litevského Vilniusu. Vyslalo k němu dokonce stíhačku. Řídicí věž posádce uvedla, že v letadle je nahlášena hrozba.

Letoun byl donucen přistát v Minsku. Na palubě nic neobvyklého nalezeno nebylo, ale byl zadržen šestadvacetiletý novinář Raman Pratasevič, který je kritikem běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Letoun s ostatními pasažéry pak mohl pokračovat do Vilniusu.

Bělorusko donutilo letadlo Ryanairu přistát. Vyslalo i stíhačku

Evropa

Podle EU čin nezůstane bez následků."Obáváme se, že běloruský režim zneužil zákon o mezinárodní letecké dopravě k pronásledování svých oponentů. Vyzýváme k vyšetření případu a okamžitému propuštění Ramana Prataseviče a všech cestujících letu společnosti Ryanair do Vilniusu," uvedl na Twitteru Kulhánek.

"Je naprosto nepřijatelné, že byl let Ryanairu z Atén do Vilniusu donucen přistát v Minsku. Všem pasažérům musí být dovoleno pokračovat neprodleně v cestě do Vilniusu a musí jim být zajištěna bezpečnost," napsala ve svém tweetu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Jakékoli porušení pravidel mezinárodní letecké dopravy musí mít následky," dodala.

Pirátskou akci odsoudily USA

Také vláda Spojených států ostře odsoudila nedělní vynucené přistání letounu. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v neděli vyzval k neprodlenému propuštění novináře Ramana Prataševiče.

Podle Blinkena "šokující čin spáchaný Lukašenkovým režimem ohrozil životy více než 120 pasažérů, včetně občanů USA". Šéf americké diplomacie dále řekl, že Spojené státy podporují "co nejrychlejší setkání Rady Mezinárodní organizace pro civilní letectví". "Požadujeme mezinárodní vyšetřování a koordinujeme nejbližší kroky se svými partnery. Spojené státy stojí po boku lidí v Bělorusku," napsal Blinken na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám