Hlavní obsah

Bělorusko donutilo letadlo Ryanairu přistát. Vyslalo i stíhačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruské úřady v neděli přinutily letadlo společnosti Ryanair přistát v Minsku, ačkoliv stroj do Běloruska vůbec nemířil. Letěl z řeckých Atén do litevského Vilniusu. Byl nucen odklonit se z trasy a podle běloruských státních médií ho doprovázela běloruská stíhačka.

Foto: Andrius Sytas, Reuters

Informace o zpoždění letadla z Atén na letišti v litevském Vilniusu.

Článek

Důvodem k vynucenému přistání byl novinář Raman Pratasevič, který byl na palubě letounu a kterého chtěly běloruské úřady zatknout, protože je kritikem vlády prezidenta Alexandra Lukašenka.

Ryanair uvedl, že posádku letadla běloruské řízení letového provozu informovalo, že na palubě je hrozba, zřejmě bomba, a nařídilo odklonit letoun do Minsku. Armáda k letadlu vyslala stíhačku. Po přistání ale na palubě nic nalezeno nebylo.

Ovšem šestadvacetiletý Pratasevič byl na letišti zadržen a je vyslýchán. Letadlo s ostatními cestujícími mohlo pokračovat do Vilniusu.

Foto: Stringer, Reuters

Novinář Raman Pratasevič na snímku z roku 2017.

Prezident Litvy, kam letadlo směřovalo, zatčení běloruského aktivisty rezolutně odsoudil a vyzval k jeho propuštění. Berlín žádá Bělorusko o okamžité vysvětlení akce.

O okamžité propuštění Prataseviče žádá i český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Vystartovala stíhačka

Běloruský opoziční server Nexta napsal, že údajným důvodem k odklonu letadla bylo podezření, že je na palubě bomba. Zároveň ale připomenul, že Pratasevič figuruje od loňska na seznamu lidí "zapojených do teroristických aktivit".

Proti Lukašenkovi jen bubnoval. Odsedí si to

Evropa

"Vyzývám spojence z NATO a EU, aby okamžitě reagovali na hrozbu, které běloruský režim vystavil mezinárodní civilní leteckou dopravu. Mezinárodní společenství musí podniknout okamžité kroky, aby se toto neopakovalo," uvedl litevský prezident Gitanas Nauséda v prohlášení. O záležitosti chce mluvit na summitu EU příští týden v Bruselu.

Falešné hlášení bomby na palubě

Podle poradkyně litevského prezidenta Asty Skaisgirytéové bylo na palubě letadla v době incidentu asi 170 lidí z 12 zemí včetně 94 Litevců. Zprávy o výskytu výbušnin v letounu odkloněném z Vilniusu do Minsku byly podle poradkyně falešné. Běloruská rozvědka věděla, kdo se na palubě letadla nachází, a akci pravděpodobně předem naplánovala, uvedla dále Skaisgirytéová.

Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, potvrdila jméno zadrženého s tím, že mu v Bělorusku hrozí "trest smrti".

„Raman Pratasevič je běloruský novinář, fotograf, blogger a aktivista. Pracoval jako fotograf pro velká běloruská média, byl zapojen do žurnalistického programu Václava Havla," napsala Cichanouská. Vyzvala také k uvalení sankcí na Bělorusko, které by mohly zahrnovat i vyřazení země z Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám