Hlavní obsah

Belgické úřady vyšetřují smrt 23letého černocha zadrženého policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgické úřady vyšetřují smrt 23letého černošského mladíka, který minulý týden po zatčení zkolaboval na policejní stanici. V Bruselu ve středu kvůli případu demonstrovaly stovky lidí, kteří se dožadovali vysvětlení případu, napsala agentura AP.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Lidé na demonstraci v Bruselu žádají úřady, aby vysvětlily smrt muže zadrženého policií.

Článek

Ibrahima B. byl podle prokuratury zatčen poté, co se v sobotu večer pokusil utéct policii, která v centru Bruselu kontrolovala skupinu lidí, jež se shromáždila navzdory koronavirové uzávěře. Muž byl poté dopraven na policejní stanici, kde ztratil vědomí. Po převozu do nemocnice jej prohlásili za mrtvého. Podle belgických médií si Ibrahima B. nahrával policisty na mobil, když kontrolovali jeho totožnost.

Belgický prokurátor ve středu v souvislosti s případem požádal o jmenování vyšetřujícího soudce, uvedla AP. Žalobce uvedl, že případ převzala policejní inspekce a že patolog provede pitvu a toxikologické testy.

Slovák, který zemřel po zákroku belgické policie, se léčil na psychiatrii

Evropa

V centru belgického hlavního města se ve středu večer shromáždilo na 500 lidí, z nichž někteří nesli vlajky hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Protest se zpočátku odehrával v poklidu, později však část demonstrantů začala na pořádkové síly házet kameny a dělbuchy. Policisté použili k rozehnání davu vodní děla. K újmě přišlo policejní auto a na několika místech vzplály menší ohně, uvedl server The Brussels Times.

Jako gestapo. Kvůli smrti Slováka padaly hlavy v belgické policii

Evropa

Přiměřenost zákroku belgické policie se řešila i v souvislosti s případem Slováka Jozefa Chovance, který zemřel před bezmála třemi lety v nemocnici po potyčce s policisty na letišti v Charleroi. Podle videozáznamu, který byl zveřejněn loni v srpnu, policisté na Chovancovi více než čtvrthodiny klečeli. Na záběrech je vidět také to, jak jedna z policistek hajluje a její kolegové se tomu smějí. Podle belgické prokuratury však dosavadní vyšetřování neprokázalo, že by policisté způsobili Chovancovi smrtelná zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám