Hlavní obsah

Server WikiLeaks zveřejňuje tajné strategické studie

Stockholm
Aktualizováno

Server WikiLeaks začal v pondělí se zveřejňováním korespondence amerického výzkumného ústavu Strategic Forecasting (Stratfor), zaměřeného na strategické a bezpečnostní analýzy. Podle listu Guardian zveřejnil prvních 167 emailů. Hackeři v prosinci získali asi pět miliónů e-mailů. O plánu zveřejnit korespondenci Stratforu informoval podle ČTK zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

Foto: Paul Hackett , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Assange, který je nyní ve Švédsku vyšetřován kvůli podezření ze sexuálních deliktů, ke zveřejnění dokumentů řekl, že Stratfor se opírá o "informátory z americké vlády, zahraniční zpravodajské služby s pochybnou pověstí a novináře".

"Existují značné obavy, že cíli jejich zkoumání jsou mimo jiné aktivistické organizace, které bojují za spravedlivou věc," řekl Assange Reuters.

Celá řada e-mailů se týká i samotných WikiLeaks: "Materiál obsahuje tajné informace o  útocích americké vlády na Juliana Assangeho a WikiLeaks a o snaze Stratforu podrýt Wikileaks. Je tam více než 4000 e-mailů zmiňujících WikiLeaks nebo Assangeho. Tyto e-maily ukazují, jak v USA pracují soukromé zpravodajské služby," uvedl server ve svém prohlášení.

Assange nakonec zmínil, že Stratfor funguje jako soukromá zpravodajská služba a využívá i "informátorů americké vlády a zpráv od zahraničních tajných služeb s pochybnou pověstí". BBC v této souvislosti zmínila, že americký ekonomický týdeník Barron´s označil Stratfor za "stínovou CIA".

Nic převratného tam není, uklidňuje šéf Stratfor

Šéf a zakladatel Stratfor George Friedman už 11. ledna upozornil na to, že z počítačů jeho instituce zmizely e-maily, dodal ale, že zloději v nich těžko budou moci najít cokoli významného: "Bůhví, co mohly stovky zaměstnanců ve svých donekonečna sepisovaných e-mailech říct nepříjemného, hloupého nebo takového, co se dá dezinterpretovat... Ti, kdo budou v našich e-mailech hledat důkazy konspirace, budou zklamáni."

Nejstarší z ukradených e-mailů jsou z roku 2004.

V prosinci se do počítačů Stratfor nabourali nejméně dvakrát hackeři tvrdící, že jsou napojeni na aktivistickou skupinu Anonymous. Na internetu se pak ocitly údaje o kreditních kartách více než 30 000 zákazníků Stratfor včetně bývalého ministra zahraničí USA Henryho Kissingera nebo viceprezidenta Dana Quaylea.

Útok vyšetřuje americká FBI.

Stratfor je soukromá instituce, který platícím zákazníkům poskytuje geopolitické analýzy a informace získává zpravodajským přístupem.

Reklama

Výběr článků

Načítám