Hlavní obsah

Assange doufá, že mu USA dají pokoj, když se stane senátorem

Právo, Novinky, rei, vpl
Canberra

Zakladatel serveru WikiLeaks, který se skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, doufá, že ho v rodné Austrálii zvolí lidé do senátu, a on se tak ubrání před možným trestním stíháním v Británii a ve Spojených státech. Assange a WikiLeaks si znepřátelili americkou vládu publikováním čtvrt miliónu tajných depeší diplomatů USA.

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange

Článek

Assange v rozhovoru pro server The Conversation řekl, že americké ministerstvo spravedlnosti v případě jeho zvolení na konci září upustí od vyšetřování jeho údajné špionáže, aby neriskovalo diplomatickou roztržku. To samé podle něj učiní britské úřady, jinak „budou politické náklady současné patové situace pořád narůstat“.

Assange do klání o senátorské křeslo ve státě Victoria minulý týden nominovali jeho příznivci. Zvoleným senátorům tam začne nové šestileté období v červenci příštího roku.

Assange ovšem plánuje zaregistrovat v Austrálii také novou Stranu WikiLeaks a nominovat do senátů australských svazových států hned několik jejích kandidátů.

Sledování Assange stojí Brity milióny

Assange se uchýlil na velvyslanectví Ekvádoru loni v červnu. Jeho sledování vyžadující nepřetržité nasazení policistů dosud podle Scotland Yardu vyšlo britské poplatníky na 2,9 miliónu liber (86 mil. korun). Jakmile Assange budovu úřadu opustí, policie ho může zatknout za porušení podmínek kauce.

Assange se brání vydání do Švédska, kde se má zodpovídat ze sexuálních deliktů, obává se však, že jej Švédsko vydá do USA.

Mluvčí ekvádorského velvyslanectví uvedl, že Londýn by mohl ušetřit peníze, pokud by přislíbil, že Švédsko Assange Washingtonu nevydá, upozornila agentura DPA.

Reklama

Související články

Do roka bych mohl být pryč, věří Assange

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange očekává, že na ekvádorské ambasádě v Londýně stráví ještě půl roku až rok, než ji bude moci opustit. Doufá také, že...

Výběr článků

Načítám