Hlavní obsah

Příznivci Assange se zaručili, že neuteče. Teď musí zaplatit 140 000 liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Soud v Londýně v pondělí rozhodl, že propadá kauce 140 000 liber (4,3 miliónu korun), jíž se lidé podporující zakladatele serveru WikiLeaks za Juliana Assange zaručili. Jelikož Assange porušil podmínky britských úřadů a uchýlil se na ambasádu Ekvádoru, částka připravená jeho příznivci tak připadne úřadům. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Finbarr O'Reilly/Files , Reuters

Julian Assange

Článek

Jednačtyřicetiletý Assange porušil podmínky a hrozí mu zatčení. Zakladatel WikiLeaks se měl denně hlásit na policii. Jelikož ale britský soud rozhodl, že bude vydán k výslechu do Švédska, kde ho dvě ženy obvinily ze znásilnění, utekl Assange na ambasádu. Ekvádor mu následně poskytl azyl, z budovy velvyslanectví se však Assange dostat nemůže, aniž by nebyl zatčen.

Juliana Assange původně britský soud propustil na kauci 200 000 liber (přes šest miliónů korun), na niž přispěli i režiséři Michael Moore a Ken Loach. K tomu soud požadoval 140 000 liber kauce jako záruku, že Assange podmínky propuštění neporuší. Kauci složilo devět lidí, mimo jiné novinář BBC Vaughan Smith, jenž Assange ukrýval ve svém venkovském domě. Skupina proti zabavení kauce argumentovala slovy, že by neměla být trestána za „jednání ve veřejném zájmu“.

U soudce Howarda Riddleyho se pochopení nedočkali. „Museli chápat rizika a obavy soudů,“ prohlásil na adresu příznivců, i když dodal, že respektuje nesobecké chování skupiny, protože Assange nevyzývala, aby se policii vzdal a uchránil je tak výdajů.

Reklama

Související témata:

Související články

Do roka bych mohl být pryč, věří Assange

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange očekává, že na ekvádorské ambasádě v Londýně stráví ještě půl roku až rok, než ji bude moci opustit. Doufá také, že...

Výběr článků

Načítám