Hlavní obsah

Armáda má mít 2,2 milionu vojáků, nařídil Putin. Čísla už zřejmě dosáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda má mít nově 2,209 milionu vojáků, nařídil v pátek dekretem ruský prezident Vladimir Putin. Podle Institutu pro studium války (ISW) však nejde o další zvyšování počtu vojáků, ale o potvrzení stávajícího stavu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Vladimit Putin

Článek

Putin v dekretu stanovil stav ruských ozbrojených sil na 2,2029 milionu lidí, přičemž 1,32 milionu připadá na vojenský personál. Zrušil tím planost předchozího dekretu z 25. srpna 2022 o navyšování počtu vojáků.

Nově stanovený počet je o 170 000 vyšší, než kolik bylo požadováno před rokem, podle ISW však nejde o žádost o další zvýšení stavu, ale o potvrzení stávajícího stavu po náborech.

Tajemník ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv už 9. listopadu prohlásil, že armáda naverbovala od 1. ledna tohoto roku 410 000 vojáků. V pátek dokonce tvrdil, že se podařilo od začátku nabrat 452 000 vojáků.

V Rusku se v příštím roce budou konat prezidentské volby, ve kterých může Vladimir Putin obhajovat svůj post. Další mobilizace by mu snížila popularitu, už první byla vysoce nepopulární a navzdory volání ruských jestřábů se už druhé kolo neuskutečnilo a sáhlo se ke skryté mobilizaci přes verbování.

Před vpádem na Ukrajinu měly ruské ozbrojené síly 1,9 milionu lidí, z toho 1,01 milionu vojáků. Putin je dvěma dekrety zvýšil o více než 300 000 lidí. Přesně tolik mužů měla podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga ztratit ruská armáda ve válce na Ukrajině. Do ztrát se započítávají vedle zabitých i zranění.

Rusko vytvořilo devět záložních pluků pro nasazení na frontě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám