Hlavní obsah

Anonymní web na Slovensku agresivně útočí na lékaře dělající potraty. Zveřejnil jména i fotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie se zabývá anonymní stránkou, která agresivně napadá lékaře vykonávající interrupce. Stránka potratari.com zveřejnila jejich jména i fotografie. Chce je tak vytlačit na okraj společnosti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vykonávání interrupcí je přitom na Slovensku legální a není v tom nic nezákonného. Stránka útočí na respektované odborníky. „Odhalujeme je, vystavujeme na tabuli hanby, na veřejný pranýř, aby jejich okolí a jejich pacientky věděly, s kým mají co do činění. Aby věděly, že pokud se teď starají o jejich dítě při porodu, za chvíli budou možná jiné děti zabíjet,“ píše stránka, která si klade za cíl vytlačit tyto lékaře na okraj společnosti.

Stránka konstatuje, že každý doktor ví, že potrat je zabití dítěte. „Lékaři moc dobře vědí, že potrat přináší matce zdravotní a psychická rizika, vyšší riziko neplodnosti a rakoviny prsu. Chceme proto lékaře povzbudit, aby chránili matky a jejich děti před potratem,“ uvedl web.

Podle autorů výzvy by ženy měly na základě těchto informací rozhodovat, jakého lékaře si vyberou. „Zda takového, který zabíjí nenarozené děti, nebo radši takového, který to nedělá,“ konstatuje web.

Už čtvrtá Polka zaplatila životem za zákaz potratů. Lékaři čekali tři dny na odumření plodu

Evropa

Lékařská komora: Hon na čarodějnice

Slovenská lékařská komora je obsahem anonymní webové stránky pobouřena. „Cílené znevažování předních odborníků za to, že vykonávají své lékařské povolání v souladu s platnými předpisy a poskytují odbornou zdravotní péči v rozsahu své specializace, není možné přejít mlčením,“ říká komora.

„Úvodní ilustrace a výzva k pronásledování lékařů je totožná se středověkým honem na čarodějnice,“ dodává.

Přednosta porodnice univerzitní nemocnice v Bratislavě Jozef Záhumenský upozorňuje, že potraty by případným zákazem nezmizely, ale stát by nad nimi ztratil kontrolu. Podobné aktivity podle Záhumenského vedly v některých státech USA až k útokům na zdravotnická zařízení a k vraždám jejich zaměstnanců.

Interrupce jsou na Slovensku povolené do 12. týdne těhotenství a jejich počet dlouhodobě klesá. Výjimkou byl loňský rok, kdy počet interrupcí stoupl asi o pět procent a podstoupilo ji přes pět tisíc žen. Ve srovnání s rokem 1997 klesl počet potratů o téměř 60 procent.

Ženy v Polsku protestovaly za právo na potrat

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám