Hlavní obsah

Už čtvrtá Polka zaplatila životem za zákaz potratů. Lékaři čekali tři dny na odumření plodu

Už čtvrtá mladá žena zemřela poté, co v Polsku před dvěma lety uzákonili zákaz potratů. Třiatřicetiletá Dorota umřela v noci z 23. na 24. května na otravu krve a následný septický šok poté, co lékaři v nemocnici Jana Pavla II. v podtatranském Novém Targu čekali tři dny, než odumře plod.

Demonstrace v Polsku na podporu uzákonění interrupcí

Článek

Dorota, která byla ve dvacátém týdnu těhotenství, přijela do nemocnice krátce po prasknutí plodové vody. A přestože lékaři hned vzápětí zjistili, že je šance na narození dítěte nulová, odmítli kvůli zákazu potratů vykonat interrupci.

Čekali tři dny, až plod zemře, což způsobilo, že žena utrpěla otravu krve a následně podlehla septickému šoku.

Rodina Doroty, která se svým manželem očekávala narození prvního dítěte, podala na nemocnici trestní oznámení a případem se nyní zaobírá polská prokuratura.

Nedovolili jí potrat, kvůli tomu zemřela. Desetitisíce Poláků vyrazily do ulic

Evropa

Již čtvrtá smrt rodičky po zavedení zákazu potratů celé Polsko pobouřila.

„V Polsku je 7700 gynekologů a my umíráme ve vašich nemocnicích pod vašima rukama. Co jsme vám udělali, že mlčíte? Proč jste se proti další zbytečné smrti mladé ženy, která snila, že bude mít dítě, nevzbouřili?“ citoval portál TVN24.pl známou polskou novinářku Magdu Molekovou.

„Proč jste zradili nás, proč jste nezradili právní systém, který všechno zavinil?“ ptala se dále Moleková.

Na septický šok zemřela před rokem a půl v Pszczyně nedaleko českých hranic i třicetiletá Izabela, které byla interrupce odmítnuta rovněž kvůli tomu, že lékaři čekali, až odumře plod.

Tři lékaři byli později obžalováni z neúmyslného zabití a z toho, že ženu vystavili nebezpečí ublížení na zdraví nebo smrti.

V Polsku obžalovali tři lékaře v případě úmrtí těhotné ženy. Čekali, až poškozený plod odumře

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám