Hlavní obsah

Ženy v Polsku protestovaly za právo na potrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku se ve středu odpoledne konaly demonstrace, jejichž účastníci podporovali právo žen na interrupci. Shromáždění se uskutečnila ve Varšavě, Vratislavi, Poznani, Katovicích, Krakově, Toruni i v mnoha dalších městech, uvedla zpravodajská televize TVN 24.

Demonstrace v PolskuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti kritizovali vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) kvůli několika úmrtím v nemocnicích v posledních letech po zpřísnění protipotratového zákona. K úmrtím došlo poté, co lékaři odmítli ukončit těhotenství kvůli pokračujícímu srdečnímu tepu plodu, přestože ženy byly ve vážném nebezpečí.

„PiS zabíjí,“ stálo na jednom z transparentů ve Varšavě, kde se u pomníku Mikuláše Koperníka v centru města sešly stovky lidí, uvedla agentura AP.

Nemůže tu jít o to, aby se rodily děti, ale jejich matky umíraly
demonstrantka

Koncem května v nemocnici ve městě Nowy Targ zemřela třiatřicetiletá žena, která do nemocnice přišla v pátém měsíci těhotenství poté, co jí praskla plodová voda. Po třech dnech podlehla sepsi, jen několik hodin poté, co se prokázalo odumření plodu a lékaři se odhodlali k zákroku. Příbuzní ženy a jejich advokátka uvedli, že lékaři se nerozhodli provést potrat dříve, ačkoli život byl v ohrožení.

Už čtvrtá Polka zaplatila životem za zákaz potratů. Lékaři čekali tři dny na odumření plodu

Evropa

Podobné případy se v minulosti staly také v Pszczyně a Čenstochové. Polská liberální média a aktivisté za ženská práva je dávají do souvislosti s rozhodnutím ústavního soudu z října 2020, podle kterého lékaři nesmí provést potrat ani v případě, že plod je nenávratně poškozený nebo trpí nevyléčitelnou nemocí. Podle médií zdravotníci ve strachu z postihu odmítají potraty provádět i v případech, kdy jim to zákon povoluje.

To je v situaci, kdy žena otěhotněla v důsledku znásilnění nebo incestu nebo když je ohrožen její život. Proti potratům hlasitě vystupují konzervativní aktivisté, odsuzuje je také katolická církev.

Nemyslím si, že toto je země vhodná pro založení rodiny

Demonstrace v desítkách polských měst uspořádalo feministické hnutí Ogólnopolski Strajk Kobiet (Celostátní stávka žen). „Dělám to pro své děti, protože sama už určitě neotěhotním, ale ony nejspíše zanedlouho ano. Přála bych si, aby měly možnost volby,“ řekla televizi jeden z demonstrantek ve Vratislavi. Další demonstrant prohlásil, že mu záleží na zdraví dcer. „Během těhotenství je nejdůležitější matka a její život by měly nemocnice na prvém místě chránit,“ zdůraznila další protestující žena.

„Je důležité bojovat o naši budoucnost, abychom měli právo na život,“ prohlásila mladá demonstrantka v Gdaňsku. „Nemůže tu jít o to, aby se rodily děti, ale jejich matky umíraly,“ upozornila.

„Přišla jsem, protože myslím na budoucnost mladých. Mám syna, ale myslím na budoucnost mladých žen, v jakém průšvihu se ocitnou, když narazí na nesprávné doktory a nesprávnou nemocnici,“ prohlásila další žena.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Protest ve Varšavě

Mladá demonstrantka ve městě Olsztyn přiznala, že si neumí představit plánování dítěte v současném Polsku, protože neví, co by ji mohlo postihnout v nemocnici. „Nemyslím si, že toto je země vhodná pro založení rodiny. Chtěla bych, aby se to změnilo,“ prohlásila.

„Máme dost situace, kdy v Polsku ženy zbytečně umírají v nemocnicích, přestože je lékaři mohli zachránit a ony později mohly mít děti. Chceme normálnost, chceme, aby Polky mohly bezpečně rodit a necítily se ohroženy,“ prohlásil demonstrující muž.

Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński dnes v odpovědi na dotaz novinářů ohledně situace těhotných žen prohlásil, že „je to jeden velký podvod“ ze strany médií a že celý protest je „propagandistickým zneužitím“, uvedla TVN 24.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám