Hlavní obsah

Americké odposlouchávání Merkelové a dalších politiků bylo rozsáhlejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Řím

Americká zpravodajská služba NSA odposlouchávala německou kancléřku Angelu Merkelovou a další vrcholné politiky víc, než se dosud vědělo. Plyne to z dokumentů, které v noci na úterý nově zveřejnil server WikiLeaks. Itálie si v úterý kvůli odposlechům předvolala amerického velvyslance, protože odposloucháván byl expremiér Silvio Berlusconi i italský velvyslanec u NATO.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

NSA podle WikiLeaks odposlouchávala rozhovor Merkelové s generálním tajemníkem Pan Ki-munem, když probírali otázku jednání o klimatu a amerického prezidenta Baracka Obamu. Šéf OSN v rozhovoru s kancléřkou v prosinci 2008 chválil úsilí Merkelové v boji proti změně klimatu a její přesvědčovací práci vůči kolegům z Evropské unie. Pan Ki-mun řekl, že svět v této otázce od EU očekává udržení vůdčí role. Bez jejích impulzů prý bude obtížné na nadcházejících klimatických konferencích učinit pokrok. Merkelová podle dokumentu NSA vyjádřila optimismus.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ke zveřejněným dokumentům napsal: „Dnes jsme ukázali, že soukromá jednání generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna o tom, jak uchránit planetu před klimatickými změnami, byla odposlouchávána kvůli zájmu státu chránit své největší ropné společnosti.“

„Americká vláda podepsala dohodu se Spojenými národy, že se nebude angažovat v takovýchto akcích proti OSN. Bylo by zajímavé znát reakci OSN. Jestliže může být bez souhlasu terčem generální tajemník OSN, potom jím může být každý od světových vůdců až po čističe ulic,“ dodal k tomu Assange.

NSA sledovala široké spektrum témat od klimatických změn a otázek bankovnictví až po citlivé obchodní otázky, i když největší zájem měla o politiku.

Mimo jiné odposlouchávala rozhovor italského premiéra Silvia Berlusconiho s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Izraelský premiér se na italského obrátil, aby mu pomohl zlepšit vztahy s USA. Netanjahu byl znepokojen, že neměl přímý kontakt na Obamu v době výstavby dalších sídlišť na okupovaných územích. Bál se, že Palestinci mohou výstavbu použít k zablokování mírových rozhovorů kladením nerealistických požadavků.

Odposloucháváno bylo i jednání mezi Berlusconim a bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který ho varoval, že italský bankovní systém se může zhroutit. Monitorováno bylo i jednání ministrů obchodu EU a Japonska o tom, jaké budou nepřekročitelné hranice při vyjednávání ve Světové obchodní organizaci WTO. Podle WikiLeaks byly „napíchnuty” také telefonáty vysoce postavených pracovníků WTO včetně švýcarského ředitele Johanna Humana a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Reklama

Výběr článků

Načítám