Hlavní obsah

Akční génius, pomůže mu to, hodnotí Matoviče po rvačce politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rvačka slovenského expremiéra Igora Matoviče s bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem a dalšími členy strany Směr - sociální demokracie může do parlamentu pomoci koalici partají Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), Křesťanská unie a Za lidi. Novinkám to řekl slovenský politolog Grigorij Mesežnikov, který v této souvislosti Matoviče označil za „akčního génia“.

Foto: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Igor Matovič v potyčce s Robertem Kaliňákem.

Článek

Slováci jdou k parlamentním volbám v sobotu 30. září. Zmíněná trojkoalice, jejíž součástí je Matovičova strana, potřebuje pro vstup do parlamentu nejméně sedm procent. Podle průzkumů se přitom podpora této koalice pohybovala těsně okolo potřebné hranice nebo i lehce pod ní.

Záznam fyzické potyčky mezi Igorem Matovičem a Robertem Kaliňákem.Video: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Mesežnikov je přesvědčen, že ze zmíněného konfliktu by mohl Matovič vytěžit. „Racionální argumenty na voliče OLaNO zabírají a možná i na ty, kteří ještě váhají. Matovič má pravdu, když říká, že migranti mohou na Slovensku zůstat kvůli úpravě, kterou zavedl Směr. Na mimořádné schůzi parlamentu k migraci poslanci Směru byli, ale nepomohli schůzi otevřít a tím potopili návrh, který měl zmíněnou úpravu odstranit. Matovič také řekl, že ze Slovenska odešlo 200 tisíc Slováků. Domnívám se, že ve skutečnosti je to víc,“ uvedl Mesežnikov.

Boj o volební vítězství se na Slovensku nečekaně vyrovnává

Evropa
Foto: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Potyčka mezi Igorem Matovičem a Robertem Kaliňákem.

Podle politologa Matovič tímto ještě neskončil a do voleb, které se konají 30. září, ještě něco vymyslí.

„On je akční génius, musím říct,“ dodal Mesežnikov. „Tímto incidentem zcela odvrátil pozornost od tématu tiskové konference Směru a poskytl argument, že Směr je pokrytecký,“ dodal.

Mesežnikov rovněž upozornil, že víc váhajících voličů necelé tři týdny před volbami je mezi středo-pravými stranami a Matovič je může právě tímto způsobem oslovit.

Ostuda na Slovensku: Expremiér Matovič a bývalý ministr vnitra Kaliňák se servali na veřejnosti

Evropa

Matovič přitom už v roce 2019 narušil tiskovou konferenci Směru a s Robertem Kaliňákem v plénu parlamentu se dostal do ostrého sporu už v roce 2010. Pohlavek dostal Matovič v roce 2010 od tehdejší poslankyně Slovenské národní strany (SNS) Anny Belousovové, protože ji ve svých inzertních novinách označil za „Anču“, a v poslaneckém salonu se drželi pod krkem také s dalším poslancem SNS Rafaelem Rafajem.

Foto: Novinky

Politolog Grigorij Mesežnikov.

Hnutí OLaNO v roce 2020 získalo v parlamentních volbách přes 25 procent hlasů, sestavilo vládu s hnutím Jsme rodina, stranami Svoboda a solidarita a Za lidi. Matovič se stal předsedou vlády, ale po roce odstoupil kvůli nevyjasněnému dovozu ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko.

Matovičovu kampaň s Fiaty 500 ohrozilo podezření z korupce

Evropa

Prokuratura zrušila obvinění slovenského exministra vnitra Kaliňáka

Evropa

Preference před parlamentními volbami na Slovensku

  • Směr 20%
  • Progresivní Slovensko 15%
  • Hlas 14,2%
  • Republika 8,8%
  • OLaNO/Za lidi/Křesťanská unie 6,4%
  • KDH 6,1%
  • SaS 6,1%
  • SNS 5,3%
  • Jsme rodina 5,1%

Zdroj: srpnový průzkum agentury Focus

Reklama

Výběr článků

Načítám