Hlavní obsah

Eli Lilly stáhla žádost o schválení léku na covid. EU prý nejeví zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly stáhla u Evropské lékové agentury (EMA) žádost o schválení monoklonálních protilátek bamlanivimab a etesevimab. Státy Evropské unie prý neprojevily o léky dostatečný zájem, tvrdí společnost.

Foto: Mike Blake, Reuters

Kancelář farmaceutické firmy Eli Lilly v americkém San Diegu.

Článek

O rozhodnutí odstoupit z procesu průběžného hodnocení (rolling review) společnost informovala 29. října. V dopise do Bruselu uvedla, že vzhledem k nízké poptávce ze strany států EU se jí nevyplatí poskytovat další data, která si regulační úřad vyžádal.

„Vzhledem k současné poptávce ze stran členských států EU společnost Lilly předpovídá, že v dohledné budoucnosti nebude zapotřebí vyrábět žádné další/nové léčivé přípravky,“ stojí v dopise.

Spojené státy nakupují jako divé

V úterý už krok Eli Lilly oficiálně potvrdil i Brusel. „Odstoupení bylo rozhodnutím společnosti (...) To znamená, že EMA již dále nepřezkoumává údaje o těchto protilátkách a nebude toto průběžné hodnocení uzavírat,“ uvedla léková agentura v tiskové zprávě.

Tisíce dávek účinných léků na covid leží zbytečně ve skladech. Proč?

Domácí

EMA nicméně dodala, že si společnost vyhradila právo v budoucnu případně opět požádat o hodnocení nebo přímo o registraci.

Nezájem ze strany sedmadvacítky je poněkud překvapivý vzhledem k tomu, že ve stejný den Spojené státy rozhodly o nákupu 614 tisíc dalších dávek protilátkového koktejlu od Eli Lilly za celkovou částku 1,29 miliardy dolarů (28,4 miliardy Kč). Už předtím federální vláda nakoupila zásoby jak bamlanivimabu, tak etesevimabu.

Protilátkový koktejl obdržel v zámoří nouzové povolení a využívá se pro pacienty v rané fázi onemocnění covidu-19.

V rané fázi mimořádně úspěšné léky

Česká republika tyto drahé léky nechala dovézt na jaře, ale protože ministerstvo zdravotnictví dlouho nechtělo uvolnit úzká a specificky definovaná pravidla jejich podávání, dostaly se jen k řádově desítkám pacientů a veřejnost o nich prakticky nevěděla.

V Británii léčí nově covid monoklonálními protilátkami

Evropa

Až po sérii článků deníku Právo se situace změnila a příliš přísná kritéria pro podávání těchto léků byla razantně zmírněna. Hlavní podmínkou je od té doby věk nad 65 let nebo ohrožení chronickými nemocemi, diabetes a podobně.

Důležité je, aby tyto léky byly podány do deseti dnů od prvních příznaků. Pokud byl někdo z rizikových pacientů v úzkém kontaktu s nakaženým, nemusí čekat na pozitivní výsledek testu. Na léčbu ho může praktický lékař poslat do čtyř dnů od posledního rizikového kontaktu, avšak zdá se, že se to příliš často neděje.

KONEČNĚ! Tvrdá kritéria pro podání nových léků na covid zmírněna

Domácí

Podle dostupných informací z českých nemocnic zvládnou monoklonální protilátky při včasném podání výrazně snížit pravděpodobnost rozvoje těžkého průběhu infekce. Účinnost je vysoká, přípravek dokáže zabránit až 80 procentům hospitalizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám