Hlavní obsah

Džihád proti satanismu. Rusko si vymyslelo na Ukrajině nový cíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostředí ruského státního aparátu začínají zaznívat zřejmě vážně míněné návrhy, že by se Ukrajina měla „desatanizovat“, neboť se na jejím území šíří nebezpečné satanistické sekty. O „džihádu proti ukrajinskému satanismu“ mluvil i čečenský diktátor Ramzan Kadyrov účastnící se konfliktu. Rusko chce podle odborníků změnou propagandistické terminologie uspokojit náboženské skupiny v armádě, uvedl Institut pro studium války (ISW).

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

Článek

Kadyrov se ve videu zveřejněném v úterý na Telegramu zavázal pokračovat v tvrdých útocích proti Ukrajincům, které nazývá „šajtány“ (arabské pojmenování Satana). „Toto je velký džihád, jehož by se měl každý zúčastnit,“ tvrdil mimo jiné. Vyzval k „úplné dešajtanizaci“ Ukrajiny.

„Použitím internetových manipulací a psychotechnologií nová ukrajinská vláda (po roce 2014) přeměnila Ukrajinu ze státu na totalitní hypersektu. Z kyjevských vládních představitelů se jako první stali militantní fanatici, zcela odlišní od normálních lidí,“ prohlásil v úterý asistent tajemníka ruské Bezpečnostní rady Oleksij Pavlov.

„Věřím, že v rámci pokračující speciální vojenské operace je stále nutnější provést desatanizaci Ukrajiny, nebo jak to Ramzan Kadyrov trefně popsal, ‚úplnou dešajtanizaci‘,“ dodal Pavlov v reakci na Kadyrova v článku s titulkem „Co se vaří v čarodějnickém kotli. Novopohanské kulty nabývají na Ukrajině na síle“.

Lavrov vysvětlil, co si Rusko představuje pod pojmem denacifikace Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Kreml „speciální vojenskou operací“ označuje svou invazi na Ukrajinu a následnou válku. Dosud jako argument používal nutnost „denacifikovat Ukrajinu“, což je podle kritiků ruského režimu směšné i vzhledem k tomu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož Rusové za vůdce nacistů označovali, je Žid.

Co tedy stojí za změnou propagandistické rétoriky ruského režimu? Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se tím může ruský prezident Vladimir Putin snažit urovnat náboženské rozpory v armádě. Muslimská menšina zastoupená v okupačních vojscích se podle ISW dostává do konfliktu s vyznavači nemuslimských náboženství. Výroky o „desatanizaci“, respektive „dešajtanizaci“ je mají uklidnit a přilákat další rekruty z řad muslimů.

Šéf Dumy: Ukrajina není životaschopná

Jistá kritika na adresu války a velení nedávno zněla i od Kadyrova. Odpověď Rusů na ukrajinské útoky je podle něj nedostatečná. Kadyrov by chtěl „vymazat ukrajinská města z povrchu země“. Také by se podle něj konflikt už neměl označovat jako „speciální vojenská operace“, ale válka, neboť se již dostal na ruské území. Tím Kadyrov patrně myslí území nezákonně anektovaná Rusy koncem září, Ukrajinci totiž na ruské území dosud neútočili.

O Ukrajině ve středu předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin na Telegramu napsal, že přestala existovat jako stát a stala se americkou kolonií.

„Ukrajina už není jako země životaschopná. Ukrajinu okupovalo NATO a země se stala kolonií USA. Kyjev dostává příkazy z Washingtonu a ukrajinské síly navádí Pentagon,“ spekuloval Volodin v další snaze ospravedlnit útok Ruska na nezávislý stát.

Čtyřicet mrtvých po raketovém útoku na čečenskou základnu u Chersonu. Kadyrov by ničil ukrajinská města

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám