Hlavní obsah

Do půlky července policie řešila 48 případů násilí na berlínských koupalištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině letošní letní sezóny policie řešila 48 násilných trestných činů na berlínských venkovních koupalištích. Od května do 18. července se jednalo především o napadení, ale také o sexuální obtěžování, ublížení na zdraví, vyhrožování, nátlak a loupeže, vyplývá z odpovědi zemské vlády a policie na dotaz Strany zelených.

Foto: Profimedia.cz

Z provozních důvodů prozatím zavřeno, hlásá oznámení u bran koupaliště v Berlíně-Neuköllnu.

Článek

Přestupky byly poměrně rovnoměrně rozloženy do měsíců června a července. Odehrály se na koupalištích, jako je Columbiabad v Neuköllnu, Prinzenbad v Kreuzbergu, letní koupaliště v Pankowě, venkovní bazén Seestrasse ve Weddingu, lido Plötzensee či Olympiabad a dalších, cituje list Die Welt ze zprávy.

Jako údajné pachatele policie zajistila 29 mužů a šest žen.

Nejčastějšími konflikty v bazénech byly eskalující hádky mezi návštěvníky, rvačky u skluzavek a skokanských věží, sexuální obtěžování a obranné reakce a vstup do areálu bez vstupenky s následným střetem s pracovníky ostrahy.

Dav mužů si to šel na polském koupališti vyřídit s cizinci kvůli obtěžování dětí. Lynči zabránila policie

Evropa

Úřady podle Senátu (městská vláda v Berlíně) vydaly 82 písemných zákazů pobytu na koupalištích. O jak závažné skutky v těchto případech šlo, dokument neupřesňuje.

Plavčík Rico Koslowski dává incidenty na koupalištích do souvislosti s integrací přistěhovalců, což ale zpráva sama nijak nerozebírá. „Už léta je neintegrujeme. Toto je účtenka,“ shrnuje problém na německých venkovních bazénech muž, který zažil útoky židlemi a hovoří o „absolutní neúctě“.

Více vstupenek přes internet?

Na bezpečnost a ostrahu koupališť bude letos vynaloženo 1,5 milionu eur.

Kupříkladu Columbiabad v Neuköllnu museli třikrát večer evakuovat. Dne 9. června kvůli hromadné rvačce 60 až 80 mladých lidí, 21. června kvůli tomu, že 50 výtržníků vtrhlo na tobogán, a 9. července kvůli střetům skupin mládeže s bezpečnostní službou a plavčíky.

Po kontrolách totožnosti a instalaci videokamer u vchodů do několika bazénů se má počet členů ostrahy dále zvýšit. A pracuje se prý na nových bezpečnostních koncepcích s dalšími opatřeními.

„Mohlo by to být na úkor rodin a studentů. V horkých dnech má být vpuštěno méně návštěvníků, více vstupenek se má prodávat přes internet a má se znovu diskutovat o stanovení časových oken pro návštěvníky, jako tomu bylo v době pandemie koronaviru,“ podotkl Die Welt.

Bitka před mešitou v Berlíně má čtyři zraněné. Jeden bojoval o život v nemocnici

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám