Hlavní obsah

Dav mužů si to šel na polském koupališti vyřídit s cizinci kvůli obtěžování dětí. Lynči zabránila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Dva případy sexuálního obtěžování nezletilých ze strany cizinců, k nimž mělo dojít na koupalištích v Bytomi a Zdzieszowicích ve Slezském a Opolském vojvodství, řešila o uplynulém víkendu polská policie. Podezřelé zadržela. V Bytomi čtyřem Gruzíncům, ze kterých se tři ukázali jako nevinní, hrozil ze strany desítek mužů lynč. Ochránili je policisté.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

O hrozícím lynči psal server fakt.pl. V Bytomi dvě dívky ve věku 10 a 12 let a s nimi 13letý chlapec upozornili rodiče, že je v bazénu sexuálně obtěžují neznámí muži. Asi 50 bojovně naladěných dospělých mužů se posléze pokusilo vzít spravedlnost do vlastních rukou a na Gruzínce zaútočilo.

„Jejich lynči zabránil rázný zásah policie, která proti útočníkům použila slzný plyn,“ uvedlo Radiozet.

Jeden uvězněn, tři propuštěni

Následný výslech ukázal, že děti v bazénu sexuálně obtěžoval 48letý Gruzínec, který několik let v Bytomi legálně bydlí a pracuje. Soud v úterý rozhodl o jeho vzetí do vazby. Hrozí mu až 12 let vězení, informovala mluvčí polské prokuratury Marta Zawadová-Dybeková.

Uvedla také, že zbývající tři Gruzínci neměli s počínáním svého krajana nic společného. Nedopustili se žádného trestného činu, byli vyslechnuti jako svědci a následně propuštěni. Mluvčí také uvedla, že násilné činy rozvášněného davu, který na koupališti zaútočil i na policisty, budou řešeny v jiném případu.

V neděli v podvečer policie zadržela také 34letého Inda, který v bazénu na koupališti ve Zdzieszowicích osahával mladou dívku na intimních místech, na což upozornila její matka, informovala mluvčí policie Ewelina Karpiňská.

Poznamenala, že dotyčný nemluví polsky ani anglicky a jeho výslech začne hned, jak dorazí soudní tlumočník se znalostí jeho jazyka, což má být v průběhu několika dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám