Hlavní obsah

Útoky a plivání na personál. Berlínská koupaliště omezují provoz kvůli tlupám výrostků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes velmi teplé počasí musela některá veřejná koupaliště v Berlíně zavřít své brány nebo alespoň omezit provoz. Důvodem jsou téměř každodenní verbální i fyzické útoky tlup výrostků proti návštěvníkům i personálu nebo devastace a znečišťování areálu.

Foto: Profimedia.cz

Z provozních důvodů prozatím zavřeno, hlásá oznámení u bran koupaliště v Berlíně-Neuköllnu.

Článek

„Slovní útoky, plivání nebo šikana jsou běžné. Personál je vědomě psychicky terorizován,“ stěžovali si zaměstnanci koupaliště Columniabad ve čtvrti Neukölln v dopise adresovaném vedení jejich podniku.

Napsali jej už v polovině června, ale na veřejnost se dostal až nyní, díky deníku Der Tagesspiegel.

Jeden patnáctiletý návštěvník podle dopisu uvedl, že personál si „zaslouží, aby na ně někdo plival a mlátil je“.

Terčem útoků jsou také příslušníci sexuálních menšin, dívky pak cílem obtěžování. V červnu se tady odehrál případ, kdy jeden z návštěvníků strhl dívce horní díl plavek.

Zaměstnanci koupaliště si dále stěžovali, že hordy výrostků ničí vybavení areálu mj. tím, že záměrně odhazují odpadky mimo koše. „V křoví jsou cítit fekálie a zdi sociálních zařízení jsou potřísněny močí a exkrementy,“ stojí dále v dopise.

Někteří výtržníci dokonce vyhrožují plavčíkům, že si na ně po skončení směny „někde počkají“. „Máme obavy, že se v kterémkoli momentu může něco stát,“ stojí dále v dopise s tím, že někteří zaměstnanci už mají strach chodit do práce.

Foto: Profimedia.cz

Na koupališti v Berlíně-Kreuzbergu hlídkuje policie.

Také ostraha koupališť je prý přetížená, když nestačí vymáhat zákazy vstupu nebo vypisovat trestní oznámení.

„Žádali jsme o pomoc, ale slyšíme jen příliš mnoho slov a nevidíme žádné činy. Už nemůžeme dál,“ uvedli dále v dopise zaměstnanci koupaliště Columniabad.

Právě tento areál je už několik dní zcela uzavřený, mj. proto, že mnozí zaměstnanci jsou v pracovní neschopnosti.

Podobné problémy hlásí i další berlínská koupaliště, například areál Prinzenbad ve čtvrti Kreuzberg, v níž – podobně jakou ve čtvrti Neukölln – žije mnoho lidí s přistěhovaleckými kořeny.

Správa berlínských koupališť v reakci na incidenty podle magazínu Stern oznámila „řadu opatření“.

Zintenzivnila se komunikace s policií, ve větším počtu jsou na místě přítomni vedoucí pracovníci a s pomocí externích expertů se organizují školení pro řešení krizových situací.

Vedle toho zaměstnanci dostali nabídku individuální psychologické péče, upřesnila mluvčí správy koupališť.

O berlínských incidentech už mluví i politici. „Jsou to zjevně větší skupiny mladých lidí bez zábran, nikoliv výlučně s migračním zázemím, ale také s migračním zázemím,“ prohlásil šéf opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz.

„Zesílené přítomnosti policie na koupalištích se asi nevyhneme,“ dodal.

To ale rozhodně odmítly policejní odbory. „Není úkolem policie, aby na koupalištích hlídala klouzačky nebo chodila kolem lehátek,“ prohlásil šéf syndikátu Jochen Kopelke. „Policisté nejsou plavčíci,“ dodal jeho mluvčí Benjamin Jendro.

Také berlínský starosta Kai Wegner se staví k dalšímu zatěžování policistů zdrženlivě. „Nestrpíme však, aby se malá část našich koupališť stala místem, kde neplatí právo,“ dodal.

V bitce 40 lidí na koupališti v Mannheimu létaly nože

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám