Hlavní obsah

Die Welt: Schröder rokoval s oběma stranami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý kancléř Gerhard Schröder (SPD) údajně pokračoval na sklonku minulého týdne v úsilí o mír na Ukrajině. Jak uvádí časopis Politico, Schröder po setkání se svým přítelem, ruským prezidentem Vladimirem Putinem minulý čtvrtek vedl nejméně dva další rozhovory. Časopis odkazoval na osobu ze Schröderova okolí.

Foto: Profimedia.cz

Gerhard Schröder

Článek

V pátek se Schröder setkal s poradcem Kremlu Vladimirem Medinským, který vede ruskou delegaci při jednáních s Ukrajinou. Oba měli „dlouhou diskusi“ o bodech, jež byly už dříve diskutovány při jednáních – jako jsou aspirace ukrajinské vlády na členství v NATO.

O víkendu pak odcestoval do Istanbulu, kde v neděli rokoval s ukrajinským poslancem Rustemem Umerovem. Umerov se na ukrajinské straně účastnil jednání o možném příměří. Exkancléř mu poskytl shrnutí svých rozhovorů v Moskvě, napsal v úterý list Die Welt.

Schröder vyrazil za Putinem do Moskvy, ani Scholz o tom nevěděl

Válka na Ukrajině

Kdo cestu inicioval, není jasné. Andrij Melnyk, ukrajinský velvyslanec v Německu, řekl listu Bild, že Schröder kontaktoval ukrajinské vedení prostřednictvím švýcarského vydavatelství Ringier. Podle Politica to bylo naopak: zástupci Ukrajiny se obrátili na exkancléře přes Ringier. Schröder pracoval pro nakladatelství léta jako konzultant.

Reklama

Výběr článků

Načítám