Hlavní obsah

Deset mužů, kteří chtěli zavraždit Malalu Júsufzaiovou, dostalo doživotí

Islámábád

Pákistánský soud poslal ve čtvrtek deset mužů do vězení na doživotí za útok na mladou bojovnici za práva dětí a pozdější nositelku Nobelovy ceny za mír Malalu Júsufzaiovou. Radikálové napojení na hnutí Tálibán ji postřelili v roce 2012, když jela ze školy autobusem. Bylo jí patnáct let. Útok v údolí Svát tehdy šokoval celý svět.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Malala Júsufzaiová na archivním snímku

Článek

Pákistánská armáda identifikovala a zatkla deset útočníků už vloni. Podle BBC ale mezi ve čtvrtek odsouzenými není hlavní podezřelý třiadvacetiletý Ataulláh Chán.

Muži byli souzeni u protiteroristického soudu v údolí Svát, ale přesné obvinění, kterému čelili, není jasné.

Pákistánské úřady se domnívají, že útok nařídil vůdce pákistánského Tálibánu mulla Fazlulláh. Když extremisté 9. října 2012 vtrhli do autobusu, křičeli: „Kde je Malala?“ A pak na ni začali střílet.

Zranili ji na hlavě a krku. Několik dní byla dívka v kritickém stavu, pak byla převezena do Británie, kde se podrobila sérii náročných operací. Při útoku střelci zranili také dvě její spolužačky.

Tálibán jí dál vyhrožuje

Už před útokem dívka pravidelně pod pseudonymem psala na serveru BBC blog o problémech pákistánských žen a dětí.

Pokus o její zavraždění vyvolal mezinárodní vlnu sympatií a podpory. Evropský parlament jí udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení a Malalu přijal americký prezident Barack Obama i britská královna Alžběta II.

Její kniha I am Malala (Jsem Malala) se stala bestsellerem. Loni získala za svůj boj za práva dětí Nobelovu cenu za mír.

V Británii žije dodnes, protože Tálibán vyhrožuje jí i jejím příbuzným smrtí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám