Hlavní obsah

Měl jsem tě před útokem varovat, napsal předák Tálibánu postřelené školačce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čelný představitel pákistánské odnože hnutí Tálibán napsal otevřený dopis 16leté školačce Malalaj Júsufzaiové, kterou islamističtí radikálové střelili do hlavy, protože ve svých denících táliby kritizovala. Adnan Rašíd v dopise připustil, že Tálibán měl školačku z údolí Svát před útokem varovat, lítost nad činem ale nevyslovil.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Malalaj Júsufzaiová

Článek

„Kéž by se to nikdy nestalo a já tě před tím upozornil,“ napsal Rašíd, jehož v roce 2003 v Pákistánu odsoudili za pokus o atentát na tehdejšího prezidenta Parvíze Mušarafa, ale on loni z vězení utekl. Dodal, že ozbrojenci dívku nechtěli zabít proto, že podporovala vzdělávání žen, ale protože vedla kampaň za očernění Tálibánu.

Tálibové přepadli dodávku se školáky na severozápadě Pákistánu loni v říjnu. Vyvlekli z ní Malalaj a dvě její spolužačky a postřelili je. Malalaj přežila jako zázrakem s těžkými zraněními hlavy. Případ upoutal pozornost i v zahraničí a dívku posléze dopravili do Británie, kde podstoupila sérii operací a kde studuje. Minulý týden oslavila své 16. narozeniny projevem v ústředí OSN v New Yorku na podporu bezplatného vzdělání pro všechny děti na světě.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Malala s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem

„V projevu jsi řekla, že pero je mocnější než meč. A tak na tebe zaútočili kvůli tvému meči, ne kvůli tvým knihám nebo škole,“ uvedl Rašíd. Současně přiznal, že Tálibán vyhazuje školní budovy do povětří, ale dělá to prý proto, že vládní síly je využívají jako úkryty.

Předák Tálibánu dál v čtyřstránkovém dopise lámanou angličtinou zmiňuje myslitele Bertranda Russella či šéfdiplomata USA Henryho Kissingera a vyzývá Malalaj, aby se vrátila do Pákistánu do ženského semináře a studovala islám.

„Kdyby tě střelili Američané při útoku bezpilotního letounu, dozvídal by se svět o tom, jak se vyvíjí tvůj zdravotní stav? Pozvali by tě do OSN?,“ poznamenal také Rašíd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám