Hlavní obsah

Další rekordní přírůstek v Itálii. Čtyři regiony se přesunou do vyššího stupně rizika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Čtyři velké italské regiony se od pondělí přesunou do vyššího stupně epidemického rizika. Ve žlutém stupni, tedy v kategorii středního rizika, se ocitnou Lombardie s metropolí Milánem, Lazio s hlavním městem Římem, Piemont s metropolí Turínem a Sicílie. Itálie v posledních dnech opakovaně zaznamenala rekordní denní přírůstky počtu nakažených od začátku epidemie. Za čtvrtek přibylo rekordních 144 000 nových případů.

Foto: Profimedia.cz

Covid v Itálii

Článek

V regionech, kterých se týká přesun do žluté zóny, žije zhruba 40 procent italského obyvatelstva. Od pondělí bude ve středním stupni rizika už většina Itálie.

Přesun Lombardie do žluté kategorie potvrdil předseda krajské rady Attilio Fontana. Nejlidnatější italský region zaznamenal, stejně jako celá země, v uplynulých dnech rekordní denní přírůstky nakažených koronavirem. Italský tisk popisoval i několikahodinové fronty na testy před lékárnami a testovacími centry v Miláně a okolí.

Koronavirus v Itálii a Francii znovu udeřil naplno

Koronavirus

Ohnisko koronavirové nákazy se objevilo i v lombardské rezidenci bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, kde se nakazila většina zaměstnanců, uvedl deník Corriere della Sera. Samotný Berlusconi nakažený není, nemoc covid-19 prodělal v září loňského roku a je naočkovaný.

V červených regionech jsou uzavřené restaurace, bary, většina obchodů a nově i všechny školy.
V bílé a žluté zóně mohou lyžovat všichni držitelé tzv. Green Pass – očkovaní nebo uzdravení nebo negativně testovaní.
V oranžové zóně lyžují pouze očkovaní a uzdravení.
Červená zóna bude znamenat zastavení provozu lyžařských středisek.

Celá Itálie podle zdravotnického úřadu zaznamenala od 23. do 30. prosince výrazný vzestup šíření koronavirové nákazy. Ve srovnání s předchozím týdnem se sedmidenní incidence prakticky zdvojnásobila na 783 případů na 100 tisíc obyvatel. Ve většině italských regionů navíc obsazenost jednotek intenzivní péče pacienty nakaženými koronavirem překonala rizikový limit deseti procent. Nakažení koronavirem tvoří zhruba pětinu lidí, kteří v uplynulých sedmi dnech leželi v italských nemocnicích.

Falešné očkování za 10 tisíc. Italská sestra před vpichem injekci vyprázdnila

Koronavirus

Italská vláda, aby zamezila šíření koronavirové nákazy, výrazně omezila silvestrovské oslavy. Zakázala venkovní akce a nechala zavřít noční podniky a diskotéky. Do restaurací budou smět jen lidé s dokončeným očkováním nebo ti, kteří se uzdravili z nemoci covid-19.

Na rozdíl od loňského roku však letošní pravidla neomezují oslavy v domácnostech. Další opatření přijaly i místní samosprávy. Například radnice v Neapoli poprvé zakázala odpalování pyrotechniky při novoročních oslavách. Odpalování dělobuchů či vypouštění rachejtlí je přitom v Neapoli velmi oblíbenou kratochvílí, kvůli které se však v minulosti každoročně zranilo ve městě a jeho okolí několik desítek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám