Hlavní obsah

Čínské lodě a letadla nadále simulují útok na Tchaj-wan

– Tchaj-pej

Několik čínských armádních lodí, letadel a dronů se v neděli dál zapojuje do vojenských cvičení a provádí manévry simulující útok na Tchaj-wan, uvedlo podle Reuters tchajwanské ministerstvo obrany. Oznámilo také, že Tchaj-wan v reakci na tyto manévry vyslal do oblasti svá plavidla a letadla.

Foto: Lin Jian, ČTK/AP

Na této fotografii, kterou poskytla čínská tisková agentura Xinhua, se člen Lidové osvobozenecké armády během vojenských cvičení dívá dalekohledem na tchajwanskou fregatu Lan Yang v pátek 5. srpna 2022.

Článek

Blízko střední linie Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranice dělící obě strany, podle zdroje agentury Reuters nadále stojí asi 10 lodí čínského a tchajwanského námořnictva. Při manévrech v uplynulých dnech už Čína několikrát střední linii Tchajwanského průlivu porušila.

Tchajwanský premiér Su Čen-čchang v neděli uvedl, že Čína svými arogantními armádními manévry ohrožuje regionální mír a stabilitu, a že by měla přestat s protahováním svalů své armády.

KOMENTÁŘ: Vzteklá Čína ztrácí glanc - Alex Švamberk

Komentáře

Doposud největší vojenské cvičení v regionu s ostrou střelbou zahájila Čína ve čtvrtek v reakci na návštěvu šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Čína Tchaj-wan považuje za součást svého území a v minulosti varovala, že pokud se ostrov pokusí vyhlásit nezávislost, nebude váhat použít vojenskou sílu, aby jej dostala pod svoji úplnou kontrolu. Podle posledního oznámení Pekingu současné cvičení potrvá až do 15. srpna.

Foto: Lin Jian, ČTK/AP

Čína pořádá ve vodách kolem Tchaj-wanu cvičení v reakci na nedávnou návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Na této fotografii je vidět tchajwanská námořní fregata Lan Yang z paluby čínské vojenské lodi.

Reklama

Související články

Napadení Tchaj-wanu může ochromit celý svět

Americký prezident Joe Biden deklaroval, že USA Tchaj-wanu v případě napadení přijdou na pomoc. Proč je ale Washington kvůli ostrovnímu státu ochoten riskovat...

Výběr článků

Načítám