Hlavní obsah

Napadení Tchaj-wanu může ochromit celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden deklaroval, že USA Tchaj-wanu v případě napadení přijdou na pomoc. Proč je ale Washington kvůli ostrovnímu státu ochoten riskovat válku s čínským obrem? Jde mu o všechno. Jestli chtějí Američané zůstat nejmocnější zemí světa, musí Tchaj-wan před Čínou ubránit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když ponecháme stranou ideologické proklamace o nedělitelnosti Číny na straně Pekingu a obraně demokratických hodnot na straně Washingtonu, je Tchaj-wan pro obě velmoci klíčový především ze dvou důvodů: kvůli téměř monopolní výrobě mikročipů a kvůli svému geografickému umístění.

Nejsou čipy, není nic

Drtivá většina světové produkce polovodičů a mikročipů, tedy stěžejních součástek prakticky veškeré výpočetní techniky, se vyrábí na Tchaj-wanu. Na logických čipech je vystavěna dnešní „chytrá“ elektronika.

Od mobilů, přes auta, lékařské přístroje až po zbraňové nebo bankovní systémy. Stát na nich budou i budoucí technologie. Přístup k tchajwanské líhni čipů se tak rovná přístupu ke strategické surovině, jakou je ropa.

KOMENTÁŘ: Vzteklá Čína ztrácí glanc - Alex Švamberk

Komentáře

Vyjádřeno v procentech - na Tchaj-wanu se vyrábí na 65 procent všech mikročipů a přes 90 procent těch nejpokročilejších. Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je tak největším světovým výrobcem specializovaných polovodičů včetně logických čipů, která už svým významem přesáhla význam běžné firmy i mezinárodní korporace.

Její technologie výroby nelze jednoduše vzít a přesunout jinam. Lze je však snadno znehodnotit, s čímž je v případě konfliktu potřeba počítat.

Foto: Profimedia.cz

Jedno ze středisek společnosti TSMC na Tchaj-wanu

Jaký význam má tchajwanská produkce bez nadsázky pro celou planetu, ukázala covidová léta, během nichž prudce stoupla poptávka po elektronice, kterou výrobní linky nebyly schopny uspokojit. Absence čipů pak drtivě zasáhla celý autoprůmysl včetně české automobilky Škoda Auto.

Narušení nebo dokonce pozastavení téměř monopolní výroby procesorů na Tchaj-wanu by mělo nesrovnatelně nedozírnější globální dopad.

Zdržte se provokací u Tchaj-wanu, vyzvalo sdružení ASEAN Čínu a USA

Svět

Spojenci tvořící řetěz předsunutých základen

Tchaj-wan je pro Američany i Číňany klíčový také proto, že tvoří spolu s  Japonskem, Filipínami a indonéskými ostrovy Borneo a Sumatra pomyslné kontrolní turnikety pro Číňany při cestě do otevřených vod Pacifiku.

Foto: Novinky

First Island Chain (řetězec prvních ostrovů)

Systém spřátelených ostrovů, které mohou v případě konfliktu s Čínou zafungovat jako americké předsunuté základny nebo opěrné body námořní blokády, nazývá doktrína USA First Island Chain (řetězec prvních ostrovů).

Pokládá je za jeden ze základních stavebních kamenů obranného valu vystaveného proti čínskému pobřeží, respektive komerčním zónám vybudovaným v oblasti jeho přístavů. Tchaj-wan je uprostřed této soustavy a nejblíž k čínskému pobřeží. Stručně řečeno: je ze všech ostrovů nejdůležitější.

Čínská letadla a lodě se přiblížily k Tchaj-wanu

Svět

Pokud by Čína obsadila a ovládla Tchaj-wan, získala by volný koridor pro vysílání svých jaderných ponorek do světa bez povšimnutí a měla by volnou cestu i pro konvenční letectvo a námořnictvo.

To by jí spolu s ovládnutím výroby čipů mohlo pomoci sesadit Spojené státy z pomyslného trůnu světa a stát se velmocí číslo jedna.

Podle některých analytiků je tak ozbrojený spor o Tchaj-wan zřejmě nevyhnutelný a může se stát nejdůležitější bitvou 21. století.

Čína zahájila vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu, vypálila balistické rakety

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám