Hlavní obsah

Tchaj-wan nasadil stíhačky, 30 čínských letadel překročilo střední linii průlivu

Tchaj-wan v pátek vyslal stíhačky, aby varovaly 49 čínských letadel před vstupem do jeho vzdušné obranné zóny, uvedlo podle agentury Reuters tamní ministerstvo obrany. Třicet čínských letadel zároveň podle informací ministerstva překročilo střední linii Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranici dělící obě strany.

Foto: Reuters

Čína provádí vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu, ten poslal do vzduchu letadla.

Článek

Peking, jehož ozbrojené síly nyní v okolí Tchaj-wanu provádějí rozsáhlé manévry, bojová letadla přes tuto linii vyslal podle Tchaj-peje už v předchozích dnech. V pátek tchajwanské ministerstvo obrany takové počínání odsoudilo a podotklo, že Čína vážně poškozuje status quo v oblasti.

Čína kvůli Pelosiové ukončí spolupráci s USA

Svět

Peking se rozhodl vyostřit napětí v oblasti poté, co do Tchaj-peje přes opakovaná čínská varování dorazila šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a stala se tak nejvýše postavenou návštěvou z USA od začátku tisíciletí. Čína krok ostře odsoudila a zanedlouho zahájila vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova.

V pátek čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí letecké a námořní manévry ve třech směrech od břehů Tchaj-wanu s cílem „otestovat společné bojové schopnosti jednotek“. Cvičení zahájené ve čtvrtek podle Pekingu potrvá do konce víkendu.

Čínská letadla a lodě se přiblížily k Tchaj-wanu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám