Hlavní obsah

Čína trestá Litvu za podporu Tchaj-wanu. Bude další na řadě Česko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius/Brusel

Dopis s žádostí o pomoc zaslal v pondělí Evropské komisi litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. Stěžuje si na politicky motivovaný hospodářský nátlak, který Čína proti baltskému státu rozjela poté, co byla ve Vilniusu otevřena diplomatická kancelář Tchaj-wanu. Litevským vývozcům byl následně odepřen přístup na čínský trh.

Foto: Profimedia.cz

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Článek

Diplomatický dopis byl adresován eurokomisaři pro hospodářství Valdisu Dombrovkisovi a šéfovi unijní diplomacie Josepu Borrellovi.

„Není těžké vidět, že nedávná opatření Čínské lidové republiky jsou pokračováním politicky motivovaného ekonomického nátlaku, kterému Litva čelí od srpna 2021,” píše Landsbergis v dopise, o kterém informoval server Politico.

Ministr naráží na srpnové rozhodnutí litevské vlády vystoupit z čínského ekonomického uskupení 17+1 sdružující státy střední a východní Evropy. Podle Litvy ztratila iniciativa smysl a státy EU by měly s Čínou komunikovat jednotně.

Podpora Tchajwancům Čínu dráždí

Čínsko-litevské vztahy se následně ještě více zhoršily, když Litva přijala nabídku Tchaj-wanu na otevření nového diplomatického zastoupení ve Vilniusu.

Důrazná reakce na unijní úrovni je potřeba, abychom vyslali Číně signál, že politicky motivovaný ekonomický nátlak je nepřijatelný
Gabrielius Landsbergis, litevský ministr zahraničí

To podle čínské diplomacie podkopává čínskou suverenitu a vytváří „chybnou představu o jedné Číně a jednom Tchaj-wanu”. Vyzvala litevskou vládu, aby svou „chybu” napravila, jinak ponese „všechny následky”.

Poslanci z Pobaltí zavítají na Tchaj-wan. Pekingu navzdory

Zahraniční

Následky tato ani ne třímilionová zemička pocítila. Jak Landsbergis nyní potvrdil, litevští vývozci už nemají přístup na čínský trh a Litva byla vymazána z čínského celního seznamu.

„Tyto aktivity orgánů Čínské lidové republiky proti členskému státu Evropské unie mají přímý dopad na celou EU a na naši společnou obchodní politiku,” napsal Landsbergis. „Dovoluji si vás požádat, abyste jménem Litvy intervenovali u čínských orgánů s cílem současnou situaci vyřešit. „Důrazná reakce na unijní úrovni je potřeba, abychom vyslali Číně signál, že politicky motivovaný ekonomický nátlak je nepřijatelný,” vyzval ministr.

Tchaj-wan chce spolupracovat na výrobě čipů s evropskými státy. I s Českem

Internet a PC

Další na řadě Česko?

Čínský server Global Times, anglickojazyčný list tamní komunistické strany, ve svém článku postavení Litvy bagatelizoval. „Přestože je Litva členem EU, není třeba, aby čínsko-unijní obchod ztroskotal nebo byl narušen bezohlednou provokací Litvy ve vnitřních záležitostech Číny,” poznamenal uštěpačně čínský web.

Čínskou ambasádu rozzuřila návštěva tchajwanského ministra v Česku

Svět

„Nenechte se mýlit; každá země, která dráždí základní zájmy Číny, se nutně ocitne terčem protiopatření,” varoval Global Times.

Jestli Evropská komise volání Litvy vyslyší, zatím není jasné. Jak připomíná server EU Observer, situace se může Bruselu vymknout z rukou, pokud do sporu včas nevstoupí.

Čína už sankcemi pohrozila i Česku, a to kvůli říjnové návštěvě tchajwanské podnikatelské mise v Praze. „Čínská strana to silně odsuzuje a vyjadřuje rozhodný nesouhlas a učiní legitimní a nezbytné kroky,“ uvedlo tehdy čínské velvyslanectví.

„Další na řadě může být Slovensko, tento týden navštívila Tchaj-pej 43členná slovenská obchodní delegace,” píše EU Observer.

Reklama

Výběr článků

Načítám