Hlavní obsah

Čínskou ambasádu rozzuřila návštěva tchajwanského ministra v Česku

Praha

Čína prostřednictvím své ambasády vyjádřila rozhořčení nad návštěvou tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wua, který ve středu přijíždí do České republiky. Dopoledne ho přijme šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS), který mu předá Stříbrnou medaili předsedy Senátu. Odpoledne se Wu setká s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Foto: Ann Wang, Reuters

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu

Článek

Čínské velvyslanectví v Praze v oficiálním prohlášení „vyjadřuje velkou nespokojenost a silný nesouhlas s bezohledným navazováním styků některých českých institucí a úředních osob s autoritami Tchaj-wanu a jejich hrubým zasahováním do vnitřních záležitostí Číny“.

Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Tchaj-wan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

USA při čínském útoku přijdou Tchaj-wanu na pomoc, potvrdil Biden

Svět

„Na světě existuje pouze jedna Čína, Tchaj-wan je její neoddělitelnou součástí a vláda Čínské lidové republiky je jedinou legitimní vládou zastupující celou Čínu. To je nezvratitelným faktem, který nelze nijak překroutit či zpochybnit,“ uvádí mluvčí ambasády. Čína podle jeho slov nemá námitky proti tomu, aby země, které mají diplomatické vztahy s Čínou, rozvíjely ekonomické a obchodní „výměny“ s Tchaj-wanem. „Čemu však vždy pevně oponujeme, jsou jakékoliv formy oficiálních styků mezi zeměmi, které navázaly s Čínou diplomatické vztahy, a regionem Tchaj-wan,“ tvrdí mluvčí.

Cesta podnikatelské delegace „se tváří jako obchodní a investiční mise, ve skutečnosti však není ničím jiným než jen marným pokusem o posílení zásadních vztahů s Českou republikou“.

Podle mluvčího Čína přijme všechna „nezbytná opatření k tomu, aby potlačila jakékoliv separatistické pokusy o nezávislost Tchaj-wanu, a proto provokace ze strany autorit Tchaj-wanu usilujících o nezávislost je odsouzena k neúspěchu“.

Čína pokutovala Sony za plán uvést na trh produkty v den výročí začátku války

Ekonomika

Přijmeme opatření, varuje Čína. Silácké řeči, řekl Kulhánek 

Ještě ostřeji reagovala na návštěvu tchajwanského ministra zahraničí v Praze Josepha Wua čínská diplomacie.

„Joseph Wu je typický separatista, který takové návštěvy podniká za účelem obhajovat ‚nezávislost Tchaj-wanu‘ a vytvářet iluzi ‚jedna Čína, jeden Tchaj-wan‘, stavět proti sobě Čínu a země, s nimiž máme navázané diplomatické styky a poškozovat jejich vztahy,“ řekl Čao Li-ťien, zástupce šéfa tiskového oddělení čínského ministerstva zahraničí.

Na Tchaj-wanu působí tajně malá jednotka amerických instruktorů

Svět

Čína podle Čaa žádá země, aby se řídily zásadou jedné Číny a nevytvářely platformy pro jakékoli aktivity separatistů za „nezávislost Tchaj-wanu“. „Rovněž varujeme tchajwanské úřady, že jakýkoli pokus usilovat o ‚nezávislost Tchaj-wanu‘ s žádostí o zahraniční podporu musí nutně selhat. Čína je pevně odhodlána chránit národní suverenitu a územní celistvost,“ řekl.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin pak varoval, že Peking přijme potřebná opatření k ochraně své suverenity a nikdo si o tom nemá dělat iluze.

Bude Británie bránit Tchaj-wan před Čínou? USA, Austrálie a Spojené království ustavily nový pakt

Svět

„Já tato silácká vyjádření vnímám tak, že v diplomacii nemají místo. Tchajwanská delegace přijíždí na pozvání soukromého institutu. Česká vláda se v tom nijak neangažuje, protože my už od doby prezidenta Havla zastáváme politiku jedné Číny,“ reagoval Kulhánek před několika dny pro ČTK.

Tchaj-wan nemá navázané oficiální diplomatické vztahy s žádnou evropskou zemí kromě Vatikánu a řada států vzhledem k tlaku Číny není ochotna vysoké tchajwanské činitele hostit, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám