Hlavní obsah

Cílem teroristů je vnést do Turecka chaos, uvedl Erdogan ke střelbě v Istanbulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické útoky mají za cíl destabilizovat Turecko, uvedl v reakci na noční střelbu v istanbulském klubu Reina turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Pachatele útoku, při němž zemřelo nejméně 39 lidí, policie dál hledá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terorista převlečený za Santa Clause střílel v klubu v IstanbuluVideo: AP, Reuters

 
Článek

Erdogan v písemném prohlášení uvedl, že Turecko musí zůstat tváří v tvář špinavé hře jednotné, protože cílem útoků je vyvolat chaos.

„Budeme jako národ bojovat nejenom proti útokům páchaným teroristickými skupinami a silami, které stojí za nimi, ale také proti ekonomickým, politickým a sociálním útokům. Atentáty na civilisty se pachatelé snaží vyvolat chaos, demoralizovat národ, destabilizovat zemi. Jako národ si zachováme chladnou hlavu, budeme stát při sobě a těmto špinavým hrám nikdy neustoupíme,“ uvedl Erdogan.

Útok v Istanbulu začal asi hodinu a půl po půlnoci místního času (kolem 23:30 SEČ). Muž v kostýmu Santa Clause začal střílet v luxusním istanbulském klubu Reina.[celý článek] Zabil podle vládních informací 39 lidí a nejméně 69 osob zranil.

Podle oficiálních míst se jednalo o teroristický útok.

Varování ministerstva 

Mezi zatím 21 identifikovanými je 15 nebo 16 cizinců, jejichž státní příslušnost není známá. Izrael informoval, že jedna jeho občanka se pohřešuje a jedna byla zraněna. Česká diplomacie zatím nemá informace, že by mezi oběťmi byli Češi.

Konzulární úřad v Istanbulu je v kontaktu s tureckým ministerstvem zdravotnictví, které slíbilo, že jakmile bude mít seznam obětí, poskytne ho diplomatickým misím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři ošetřují raněné po útoku střelce v klubu v IstanbuluVideo: Reuters

V souvislosti s útokem na noční klub vydalo ministerstvo zahraničí varování pro české občany v Istanbulu.

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR důrazně nedoporučuje pohyb v istanbulské městské části Ortaköy a jejím okolí (cca 1 km perimetr), kde probíhá policejní operace s cílem nalezení dalšího potenciálního útočníka,“ uvedl resort v neděli ráno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám