Hlavní obsah

Chceme zabít Putina, máme ho v seznamu na prvním místě, zní z ukrajinské rozvědky

Ruský prezident Vladimir Putin je na prvním místě seznamu lidí, které se aktivně snaží zabít ukrajinská tajná služba. Potvrdil to zástupce velitele ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Vadym Skibickyj s tím, že další čelné pozice na této listině patří ruskému ministru obrany Sergeji Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu ruské armády Valeriji Gerasimovovi.

Foto: Profimedia.cz

Zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj

Článek

„Je to on (Putin), kdo vše koordinuje a rozhoduje, co se stane,“ řekl Skibickyj v rozhovoru pro německý deník Die Welt. Putin si je prý dobře vědom, že po něm ukrajinské služby jdou. „Všímá si, že se k němu stále více přibližujeme. Možná má ale také strach, že jej zabijí jeho vlastní lidé,“ dodal Skibickyj.

Podle něj zahynulo během invaze na Ukrajinu tolik ruských vojáků, že to lidi v Rusku děsí. Potvrzují to výsledky sledování komunikace na sociálních sítích a telefonické komunikace ze strany ukrajinských úřadů, uvedl Skibickyj.

Zdůraznil, že zodpovídat za agresi proti Ukrajině se bude muset každý, kdo se na ní podílí. V této souvislosti jmenoval Šojgua, Gerasimova, ale i čečenského vůdce Ramzana Kadyrova nebo ruské oligarchy a propagandisty. Ti jsou podle něj také legitimními cíli pro atentát.

„Je to legitimní cíl“

„Šojgu a Gerasimov útok naplánovali a už to nemohou vzít zpět, uvedl Skibickij. „Jsme ve válce a toto jsou naši nepřátelé. Jestliže důležitá osoba vyrábí a financuje zbraně pro Rusko, pak by její eliminace zachránila životy mnoha lidí. Podle mezinárodních úmluv je to legitimní cíl,“ dodal zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky.

Na otázku, jaký je vztah Kyjeva k veliteli ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi, Skibickyj odpověděl stroze a otevřeně: „Snažíme se ho zabít.“

Začátkem května Moskva obvinila Kyjev z pokusu o atentát na Putina. Reagovala na útok bezpilotního dronu na Kreml, který se ovšem odehrál ve chvíli, kdy Putin v objektu nebyl. Minulý měsíc zase média přišla s informací, že ukrajinské bezpečnostní služby provedly neúspěšný pokus o atentát na Putina tím, že vyslaly dron plný výbušnin na průmyslový park poblíž Moskvy, který měl Putin navštívit.

Putin byl terčem zpackaného atentátu, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám