Hlavní obsah

Charkovská oblast opět pod palbou ruských raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkovská oblast na východě Ukrajiny se v noci na pondělí stala terčem ruského raketového útoku. Jedna ze dvou střel zranila člověka a způsobila požár.

Foto: Profimedia.cz

Ruské rakety dopadaly na Charkov i v červnu

Článek

Mluvčí charkovské oblastní prokuratury Dmytro Čubenko podle listu Ukrajinska pravda upřesnil, že v charkovské městské čtvrti Novobavarskyj zasáhla raketa sklad obchodní firmy a způsobila požár asi na ploše 200 metrů čtverečních. Zranění tam utrpěl muž, jenž se nacházel v blízkosti výbuchu.

Další střela zasáhla soukromý dům v obci Velykyj Burluk asi 80 kilometrů východně od Charkova. Podle Čubenka tam ale nebyli žádní mrtví ani zranění.

„Ve 12 hodin v noci (23:00 SELČ) odpálili ruští okupanti rakety typu S-300 na náš region z území Belgorodské oblasti,“ prohlásil Čubenko. Letecký poplach, který byl původně vyhlášen na východě země, byl později rozšířen na celou zemi, než byl odvolán.

Rakety S-300 byly původně určené k protivzdušné obraně, ale ruské jednotky je používají i k ostřelování pozemních cílů. Podle expertů ale při takovém nasazení nevynikají přesností.

Podle vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Andrije Jermaka by měly tento týden začít rozhovory mezi Kyjevem a Washingtonem o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu, které by země měla získat ještě před svým plánovaným vstupem do Severoatlantické aliance (NATO). Jde o konkrétní a dlouhodobé garance, jež mají Ukrajině dopomoci k vítězství a současně vyloučit další agrese ze strany Ruska.

Ukrajinci pokračovali v útocích na Krym

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám