Hlavní obsah

Chabarovsk může být kvůli znečištění řeky bez tepla a vody

ČTK, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHABAROVSK

K víc než půlmiliónovému Chabarovsku se v úterý na 15 kilometrů přiblížila skvrna beznenu, který unikl v listopadu do řeky Sung Chua po výbuchu v čínském petrochemiském závodu v Ťin-linu. Koncentrace karcinogenní látky se blíží povolené hodnotě a hrozí, že bude nutné ve městě vypnout ústřední vytápění. Skvrna benzenu se dostane do města ještě v úterý.

Článek

"Skvrna benzenu se pohybuje rychlostí 2 až 2,5 kilometru za hodinu. Odhadujeme, že se znečištěná voda dostane do středu města za šest hodin," uvedl po ránu pracovník ruského ministerstva pro mimořádné události. Ve městě se čelo 90 kilometrů dlouhé skvrny objeví o půlnoci (15:00 SEČ).

Odstaví vodu i topení

Guvernér kraje Viktor Išajev nevyloučil, že úřady budou muset zavřít místní teplárnu, aby zabránily proniknutí kontaminované vody do systému. Chabarovsk, kde žije 580 000 lidí, přitom sevřely dvacetistupňové mrazy. Odstavena bude zřejmě i dodávka vody. Podle Išajeva by dodávky studené vody mohly být pozastaveny na tři dny a dodávky horké vody až na sedm dní.

Mnoho obyvatel pro jistotu nakupuje balenou vodu a plní kanystry z vodovodních kohoutků. V čínském Charbinu byla kvůli této ekologické havárii odstavena koncem listopadu odstavena pitná voda na pět dní. [celá zpráva]

Vrcholí také stavba sypané hráze u vsi Kazakevičevo na kanálu Amurskaja, který vede přímo kolem města, aby znečištěná voda zůstala v hlavním korytu, které vede severněji. "Zbývá dokončit posledních deset metrů sypané hráze. Na místě pracuje 200 nákladních automobilů, tři tisíce čínských dělníků a těžký vrtulník Mil Mi-26," uvedl pracovník ministerstva pro mimořádné události.

Rusko viní Číňany ze zatajování informací

Išajev, který již předtím označil obyvatele oblasti za rukojmí Číny, obvinil znovu Peking, že neposkytuje kompletní informace o tom, co všechno se dostalo do horních přítoků Amuru. "Čína nás informovala jen o nitrobenzenu a benzenu, ale my jsme v řece našli další chemikálie, které nejsou o nic méně nebezpečné," řekla odbornice na vodu Ljubov Kondraťjevová z místní pobočky Ruské akademie věd.

Alexandr Gavrilov z agentury, která provádí měření, řekl, že vzorky z řeky Amur odebrané 235 kilometrů jihozápadně od Chabarovska vykazují zvýšené množství rakovinotvorného benzenu. Úroveň znečištění podle něho dosahuje až k únosné hranici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám