Hlavní obsah

Červený půlměsíc: Fallúdža čelí katastrofě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA

Americké jednotky v sobotu vypálily nejméně 20 minometných salv proti iráckým rebelům v severozápadní části města Fallúdža. Pokračuje tak dobývýní města. V noci byl ve městě podle svědků ale relativní klid. Irácký Červený půlměsíc označuje situaci ve městě za katastrofální.

Foto: Jana Vančatová

Letošní křižácké jízdy v hornolužických Ralbicích se zúčastnil největší počet jezdců, více než 600. Tolik krásných koní jen těžko jinde uvidíte.

Článek

Minometnými útoky začal pátý den ofenzívy amerických a iráckých sil, které chtějí získat nazpět vládu nad městem. Americká armáda uvedla, že severozápad města nyní ovládá a že tam v minulých třech dnech narazila pouze na malý odpor. Washington nehodlá zastavit ofenzívu, dokud nebude Fallúdža zbavena všech rebelů.

Americký ministr zahraničí Colin Powell řekl arabské satelitní televizi Al-Arabíja, že vojenské síly, které vedou Američané, chtějí ukončit ofenzívu velmi rychle, aby hned nato mohla následovat obnova města.

Irácký Červený půlměsíc ale požádal Spojené státy a iráckou vládu o povolení, aby do města mohl co možná nejdříve přivézt potraviny, léky a vodu. Situaci ve Fallúdži zároveň označil za katastrofální.

Zatčeno 15 cizinců

Ve Fallúdži bylo v pátek zatčeno 15 cizinců. Deset z nich jsou Íránci a jeden je muž, který hovoří plynně francouzsky. Oznámil to mluvčí iráckého premiéra Ajáda Alávího. Ve skupině jsou také jeden Saúdský Arab, Egypťan, Jordánec a Syřan. Zatím není jasné, zda je frankofonní muž z Francie nebo ze severní Afriky.

Američtí a iráčtí vojáci mají po pěti dnech bojů pod kontrolou 80 procent Fallúdži. V osvobozených čtvrtích pečlivě prohledávají domy a pátrají po munici a ukrytých povstalcích.

V jednom z domů našli syrského řidiče, který byl v srpnu zatčen se dvěma francouzskými novináři Christianem Chesnotem a Georgem Malbrunotem. Syřan řekl, že byl od francouzských rukojmích před měsícem odloučen. Jeho švagr tvrdil, že se před zahájením ofenzívy ve Fallúdži Francii podařilo navázat přímý kontakt se skupinou, která novináře drží.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí to však odmítl komentovat. Z pařížské radnice, na níž byly vyvěšeny portréty všech tří rukojmích, byla fotografie Syřana sundána.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané v centru Fallúdži

Jednotky americké námořní pěchoty v úterý po poledni vstoupily do centra irácké Fallúdže. S odvoláním na vojenský zdroj to sdělila agentura Reuters. Místa,...

Koalice obnovila bombardování Fallúdži

Americká námořní pěchota v noci na čtvrtek obnovila dělostřelecké bombardování vybraných cílů ve Fallúdži. Velení amerických a iráckých sil oznámilo, že po 48...

Výběr článků

Načítám