Hlavní obsah

Koalice obnovila bombardování Fallúdži

FALLÚDŽA

Americká námořní pěchota v noci na čtvrtek obnovila dělostřelecké bombardování vybraných cílů ve Fallúdži. Velení amerických a iráckých sil oznámilo, že po 48 hodinách od začátku operace má pod kontrolou tři čtvrtiny města. Generál John Sattler potvrdil, že celou oblast plně neovládají, ale irácké jednotky postupující dům od domu ji čistí.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Podle majora námořní pěchoty Francise Piccoliho byli rebelové zatlačeni do pruhu okolo hlavní tepny vedoucí městem z východu na západ. Koaliční síly postupují od severu na jih. Po dobytí nádraží na severním okraji města se v úterý odpoledne propracovaly do centra města. V té době však měly pod kontrolou pouhou třetinu rozlohy Fallúdži.

Od středy už vlaje irácká vlajka na radnici, v jejím okolí se však Američané, postupující za podpory tanků, setkali s odporem a posléze se dostali pod palbu z minaretu blízké mešity.

Irácký generálmajor Abdul Džásim uvedl, že ve městě také byly objeveny mučírny, kde byli zadržování a popravováni rukojmí. Byly v nich nalezeny zbraně, černé kápě a kompaktní disky s nahrávkamy poprav. Odmítl však uvést, zda v nich byly nalezeny informace o osudech dalších unesených.

V úterý byli uneseni tři příbuzní iráckého premiéra Ajáda Alávího - bratranec s manželkou a snachou. Ve středu mu dali únosci ze skupiny Ansár džihád 48hodinové ultimátum, v němž se má stáhnout z Fallúdži a propustit vězně. Nevyhoví-li, budou podřezáni. 

Počty obětí

Boje si podle středečních zpráv vyžádaly 13 obětí na straně koalice, z toho jedenáct amerických vojáků. Zabito bylo také na 70 rebelů, pro něž byla Fallúdža už od dubna základnou. Zatím nejsou žádné podrobnější informace o obětech mezi civilisty. Zpravodaj BBC Paul Wood, který doprovází jednotku americké námořní pěchoty tvrdí, že v ulicích žádné neviděl.

Irácký novinář Fadjil Badrani ohledně obětí sdělil BBC, že viděl těla nejméně šesti Američanů a mnoho mrtvých povstalců: "Na vlastní oči jsem byl svědkem toho, jak dva tanky a tři transportéry byly zasaženy a vyřazeny z provozu. A asi šest amerických vojáků zůstalo ležet na zemi." Podle něj leží na ulicích mnoho těl povstalců, z nichž některá nebyla odstraněna od zahájení bojů a šíří se z nich pach hniloby.

Reklama

Související články

Američané v centru Fallúdži

Jednotky americké námořní pěchoty v úterý po poledni vstoupily do centra irácké Fallúdže. S odvoláním na vojenský zdroj to sdělila agentura Reuters. Místa,...

Výběr článků

Načítám