Hlavní obsah

V bojích o Fallúdžu zajali povstalci 20 iráckých vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA

Povstalci, kteří se účastní bojů v iráckém městě Fallúdža, zajali 20 iráckých vojáků. Natočili je na videozáznam, jehož kopii ve středu zaslali agentuře Reuters. Záznam odvysílala katarská televize Al-Džazíra. Na záběrech je vidět skupina mužů obrácená zády ke kameře, která se ale pohybuje rychle, takže zadržené nelze spočítat.

Foto: archiv NPÚ, ÚP Sychrov

Barokní areál Kuks, sídlo hraběte Antonína Šporka, vyzdobené galerií soch M. B. Brauna

Článek

Všichni na sobě mají uniformy národní gardy a únosci na ně míří samopaly a granátomety. Jeden z maskovaných mužů přečetl prohlášení, v němž tvrdí, že se skupině bojovníků podařilo "zajmout přes 20 členů takzvané národní gardy, která pomáhá okupačním jednotkám".

Americká armáda dnes oznámila, že spolu s iráckými silami kontroluje 70 procent Fallúdže a že do dvou dní snad ovládne celé město. [celá zpráva] Američanům se údajně podařilo rozbít povstalce do malých skupin, které jsou od sebe odříznuty a nemohou vzájemně komunikovat.

Americká armáda prý zatím při operaci přišla o 11 mužů, irácké síly o dva vojáky. Podle amerických odhadů v přímých bojích přišlo o život přes 70 povstalců a mnoho dalších zůstalo v troskách rozbombardovaných domů.

"Povstalci se městem přemisťují naslepo a v malých skupinách. Stále je pronásledujeme. Musíme ještě bojovat nejen v centru, ale také proti malým ohniskům odboje po celém městě," řekl americký generál John Sattler, který velí jednotkám nasazeným ve Fallúdži.

Amnestie pro povstalce

Premiér Ajád Aláví prostřednictvím mluvčího vyhlásil amnestii pro ty povstalce, kteří nenesou odpovědnost za těžké zločiny. "Mnoho ozbrojených skupin se s námi v minulých hodinách spojilo a vyjádřilo přání vydat se úřadům. Vláda nabízí amnestii všem, kdo nejsou odpovědni za závažné zločiny," řekl Alávího mluvčí.

Cílem operace ve Fallúdži je obnovit ve městě moc vládních úřadů, aby se obyvatelé mohli zúčastnit voleb plánovaných na 27. ledna. O totéž půjde i v dalších vzbouřeneckých městech.

"Pokud vše bude probíhat podle předpokladů, budeme kontrolovat celé město do 48 hodin. Budeme však potřebovat ještě nejméně deset dní, abychom vyčistili zbylá místa odporu," řekl ve Fallúdži jeden americký velitel.

"Povstalci se v centru ukryli v mešitách, odkud střílí na americké vojáky. Ti však nechtějí zasáhnout. Pokud má někdo vstoupit do těchto míst, bude to irácká armáda," řekl dopoledne mluvčí námořní pěchoty. Odpoledne ale americké letectvo bombardovalo jednu z fallúdžských mešit, odkud na vojáky povstalci stříleli.

Většina bojeschopných vzbouřenců, kterých je podle USA ještě ve Fallúdži 2000 až 3000, se opevňuje v jižní části města. Podle očitých svědků pokračovaly sporadické boje i na severu Fallúdže, kudy asi 10 000 amerických a 2000 iráckých vojáků začalo do města pronikat po pondělním zahájení hlavní ofenzivy.

V domě zabíjeli rukojmí

V severní čtvrti iráčtí vojáci našli dům, v němž únosci zabíjeli rukojmí. Byli v něm videozáznamy rukojmích se záběry vražd. Irácký generál řekl, že v domě byly také černé oděvy, v nichž byli únosci vidět na záběrech, a stovky počítačových disket se záznamy o rukojmích.

Zatím není jasné, zda jsou na seznamu dosud zadržovaní dva francouzští novináři Christian Chesnot a Georges Malbrunot či britská humanitární pracovnice Margaret Hasanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané v centru Fallúdži

Jednotky americké námořní pěchoty v úterý po poledni vstoupily do centra irácké Fallúdže. S odvoláním na vojenský zdroj to sdělila agentura Reuters. Místa,...

Výběr článků

Načítám