Hlavní obsah

Bushův inspektor: Irák chemické zbraně neměl

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Optimismus kolem oprávněnosti invaze a zejména budoucnosti Iráku, který mezi voliči šíří prezident George W. Bush, utrpěl další trhliny. Jeho zbrojní inspektor totiž došel k závěru, že Saddám Husajn žádné arzenály neměl. CIA navíc varuje před občanskou válkou v Iráku.

Foto: archiv autora

Jde o pátou výstavu mladého fotografa z Holešova.

Článek

Irák neměl před invazí sklady nejničivějších arzenálů, ale chtěl aktivovat některé programy až pominou tehdejší zbrojní kontroly OSN, uvádí dokončovaná závěrečná zpráva Bushova šéfinspektora Charlese Duelfera.

Dokument o 1500 stranách tudíž nijak nepodporuje hlavní argumenty Bílého domu o tom, že režim Saddám Husajna "představuje vážnou hrozbu", ačkoli ponechává otevřené dveře vládou živené hypotéze, podle níž Husajn mohl své zbraně skrýt v Sýrii.

Duelfer fakticky dospěl k témuž závěru jako jeho předchůdce David Kay, který rezignoval v lednu, a předtím rozladil administrativu, když v Kongresu prohlásil: "Všichni jsme se mýlili": Duelfer prý konstatuje, že v Iráku byl jen malý výzkum biologických a chemických zbraní.

Chaos hrozí občanskou válkou

"Irák směřuje k demokracii," ujišťoval Bush ve čtvrtek voliče v minnesotském St. Cloudu, zatímco se valily zprávy o dalším prudkém vzestupu násilí a bojů, jimž padly za oběť stovky lidí a obavy o zajištění voleb v lednu příštího roku se znásobily.

Bushův předvolebně motivovaný optimismus ostře kontrastuje se závěry, které mu podle amerických médií už v červenci, tedy před nynější eskalací bojů v Iráku, předložila Ústřední zpravodajská služba CIA v souhrnné zprávě (National Intelligence Estimate).

S výhledem do konce roku 2005 v ní totiž CIA předpovídá tři pochmurné scénáře vývoje - od křehké stability přes politický rozpad Iráku až po občanskou válku. Nejhorší varianta odráží již kolující obavy, že vnitřní konflikt by mohl v důsledcích vést až k teritoriální dezintegraci země s nedozírnými bezpečnostními dopady pro celou oblast.

Bush neřekl pravdu

"Úkolem CIA je prozkoumat různé varianty," snažil se potlačit zjevný rozpor mezi zprávou CIA a tónem prezidentových vystoupení mluvčí Bílého domu Scott McClellan.

Bushovou nadějí je, že CIA se mýlí stejně, jako v obdobné zprávě před dvěma lety, kdy tvrdila, že Husajn má zakázané zbraně. Nic tomu však nenapovídá.

"Nedokázal vám říct pravdu," zdůraznil na adresu Bushe v souvislosti se zprávou CIA jeho demokratický oponent John Kerry. "Jeho vlastní zpravodajská služba ho celé týdny varovala, že mise v Iráku je ve vážných problémech," řekl Sdružení Národní gardy v Las Vegas.

"Zasloužíte si něco lepšího. Vrchního velitele, který mluví na rovinu s vojáky a národem," agitoval Kerry posluchače na svoji stranu.

Reklama

Související témata:

Související články

V rukou únosců jsou dva Američané a Brit

Dva Američané a jeden Brit jsou podle nejčerstvějších informací obětmi nočního únosu v iráckém Bagdádu. Irácké ministerstvo vnitra tak opravilo původní...

Šéf OSN: invaze do Iráku byla nelegální

Podle generálního tajemníka Organizace spojených národů Kofi Annana byla loňská invaze do Iráku, kterou vedly Spojené státy, nelegální a v rozporu s Chartou...

Výběr článků

Načítám