Hlavní obsah

V rukou únosců jsou dva Američané a Brit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Dva Američané a jeden Brit jsou podle nejčerstvějších informací obětmi nočního únosu v iráckém Bagdádu. Irácké ministerstvo vnitra tak opravilo původní informace, podle kterých se jedná o tři Brity. Podle svědků byli vyvedeni ozbrojenou skupinou nad ránem z domu v bohaté čtvrti al-Mansúr. Britská ambasáda v Iráku zprávu o únosu zatím nepotvrdila.

Foto: Mgr. Markéta Stržínková

Kromě rekonstrukce prostor a modernizace vybavení Jesenické nemocnice dojde také k rozšíření prostoru stávajícího oddělení.

Článek

Svědci z průběhu únosu usuzují, že se jednalo o civilisty. Nebyla slyšet žádná střelba nebo jiná obrana. Cizinci byli uneseni časně ráno z patrového domu obehnaného zdí. Na únos upozornili sousedé, kteří ráno slyšeli od domu odjíždět dvě vozidla a všimli si, že železná brána, která je vždycky zavřená, zůstala otevřená.

Identita trojice, ani kdo za únosem stojí, není zatím jasné. V současnosti jsou v Iráku zadržováni jako rukojmí dva francouzští novináři a dvě italské humanitární pracovnice.

Za poslední rok unesli Iráčané již více než sto cizinců pracujících většinou pro okupační armády a irácké úřady. Řada z nich únos nepřežila a většinu obětí únosci použili k nátlaku na vlády jejich států či na jejich zaměstnavatele, aby se z oblasti stáhli.

Podle dopisovatele BBC je čtvrť al-Mansúr rezidencí zahraničních investorů a podnikatelů, kteří nežijí přímo v přísně střežené "zelené zóně".

Británie má v Iráku kontingent čítající kolem 9000 vojáků. Od zahájení války v Iráku loni v březnu zahynulo podle Londýna v této arabské zemi 65 britských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám