Hlavní obsah

Šéf OSN: invaze do Iráku byla nelegální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle generálního tajemníka Organizace spojených národů Kofi Annana byla loňská invaze do Iráku, kterou vedly Spojené státy, nelegální a v rozporu s Chartou OSN. Řekl to ve středečním rozhovoru pro britskou rozhlasovou stanici BBC. Podle něj se o akci nemělo rozhodovat jednostranně, ale v Radě bezpečnosti.

Foto: Jana Melicharová

Účastníci adaptačního seznamovacího kurzu SSŠ-PVC Dobruška

Článek

"Ano, podle nás a z pohledu Charty to bylo nelegální," řekl Annan o zákroku v Iráku. Poznamenal, že Rada bezpečnosti v roce 2003 varovala Bagdád, že přijdou následky, pokud nevyhoví požadavkům OSN. O tom, kdy a jaké kroky přijmout, měla ale rozhodnout Rada novou rezolucí, nikoli Washington.

Mezinárodní společenství válkou v Iráku dostalo "bolestnou lekci", řekl Annan. Vyjádřil naději, že se podobná zkušenost nebude opakovat a že si z ní OSN, USA a další země vezmou ponaučení.

"Myslím, že nakonec všichni dospěli k závěru, že k řešení takových otázek je vždy lepší hledat spojence a pracovat uvnitř systému OSN," věří Annan.

Spojenci kritiku odmítají

Australský premiér John Howard, jehož země se účastnila invaze v Iráku, odmítl Annanovu kritiku s tím, že jeho vládě a parlamentu předložené podklady umožňovaly vést útok v plném souladu s mezinárodním právem.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí reagoval tvrzením, že vládní záměr použít sílu proti Iráku předem označil za legální britský generální prokurátor.

Volby v ohrožení

Annan ve středu vyjádřil také obavy nad dodržením plánovaného lednového termínu iráckých parlamentních voleb. Podle generálního tajemníka nebude možné uspořádat včas věrohodné volby, jestliže se bezpečnostní situace v zemi zásadně nezlepší. "Nemůžete mluvit o platných volbách, jestliže bezpečnost vypadá tak, jak vypadá," soudí Annan.

Podle jeho názoru budou mít ale rozhodující slovo Iráčané: "My můžeme volbám jen asistovat, protože je pořádají oni, nikoli my. Doufám, že se jim podaří udělat vše, co udělat musejí, ale bezpečnost je pořád určující faktor. Budou si to muset posoudit Iráčané sami, zda volby pořádat nebo ne."

USA a Británie, vůdčí členové okupačních sil, připouštějí, že ozbrojený odpor v Iráku nemizí, naopak sílí a je lépe organizovaný. Britský armádní generál Mike Jackson ve středu prohlásil, že nad uspořádáním voleb stále visí otazník.

Irácká prozatímní vláda přitom tvrdí, že hlasování se musí v lednu rozhodně konat, přestože násilí nejspíš znemožní některým voličům dát svůj hlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám