Hlavní obsah

Bush trvá na vazbě mezi Husajnem a al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve čtvrtek obhajoval tvrzení své administrativy, že bývalý irácký vůdce Saddám Husajn udržoval vztahy s teroristickou sítí al-Kajdá, přestože komise vyšetřující okolnosti atentátů 11. září 2001 tvrdí opak.

Foto: Josef Zajíc

Akvabelky Delfínek. Ostrava 25.11.2015.

Článek

"Administrativa nikdy neřekla, že útoky z 9. září byly připraveny Saddámem a al-Kajdá. My jen tvrdíme, že byly četné kontakty mezi Saddámem Husajnem a al-Kajdá," řekl a dodal: "Důvodem, proč nadále tvrdím, že vztah mezi Saddámem a al-Kajdá existoval, je, že existoval vztah mezi Irákem a al-Kajdá."

O teroristických útocích z 11. září 2001 a o Husajnově režimu se ve svých projevech několikrát zmínil. "Představte si těch 19 únosců s jinými zbraněmi a jinými plány - tentokrát vyzbrojené Saddámem," uvedl Bush při loňském poselství o stavu unie, proneseném před začátkem války v Iráku. "Stačila by jedna lahvička nebo jeden kanystr propašovaný do této země a vedlo by to k hrůze, jakou jsme nikdy nepoznali," řekl tehdy.

Zpráva komise přitom uvádí, že Usáma bin Ládin skutečně zkoumal možnosti spolupráce s laickým Husajnovým režimem, proti němuž přitom aktivně vystupoval. Neuspěl však. Při několika málo setkáních s iráckými představiteli žádali zástupci bin Ládina o místa pro výcvikové tábory a zbraně, ale Bagdád jim nevyhověl.

Letecká obrana nebyla připravená

Kongresová vyšetřovací komise ve čtvrtek prokázala, že letecká obrana USA byla na podobný druh útoku z 11. září zcela nepřipravená. Reakce odpovědných orgánů byla improvizovaná a neúčinná.

Podle předběžné zprávy tehdejší bezpečnostní opatření civilní letecké správy FAA a vojenské letecké obrany NORAD předpokládala klasické únosy letadel, ale nepočítala s tím, že by teroristé použili strojů k útokům na významné budovy.

Zpráva podrobně popsala chaos, který nastal. Informace o únosech přišly pozdě, takže rozkaz viceprezidenta Richarda Cheneyho, aby unesená letadla byla sestřelena, přišel pozdě. Navíc piloti nevěděli, jak postupovat. Chaos po útocích zvýšily falešné infomace o útocích auty s výbušninami.

Pozdní informace

Americká civilní letecká zpráva FAA zaregistrovala první zprávy o únosu letadla společnosti American Airlines (let 11) v 8:21, tedy asi půl hodiny po startu. Severovýchodní sektor obrany ve městě Rome ve státě New York ale o tom dostal první zprávu až v 8:37, tedy pouhých devět minut před tím, než stroj narazil do severní věže Světového obchodního centra. Dvě stíhačky F-15 z letecké základny v Massachusetts sice dostaly rozkaz ke startu, ale do vzduchu se dostaly až v 8:53.

Situaci ztížilo, že ve třech ze čtyř strojů únosci vypnuli zařízení, které umožňuje leteckým kontrolorům sledovat trasu letu.

Podobné zpoždění, jako v případě letu 11, bylo u i letu 175, který sledoval stejný dispečer. V 8:51 kontrolor zaznamenal, že neodpovídá zařízení pro sledování stroje, což signalizovalo únos. Ale teprve v 9:01, pouhé dvě minuty před nárazem, bylo informováno řídící centrum ve Virginii.

"Roste to. Potřebujeme, aby do toho šla armáda," řekl řídící leteckého provozu v New Yorku. Ale NORAD nikdo nevolal do 9:03, tedy do doby, kdy druhý stroj narazil do WTO. O únosu stroje na letu 77, který spadl na Pentagon, přišly informace až po nárazu. To je v rozporu z předchozími vyjádřeními, podle nichž měli vojáci 14 minut na to, aby zasáhli.

"NORAD nevěděl o zmizení stroje na trase letu 77.Místo toho dostal informace o stroji, který už neexistoval," uvádí zpráva, podle níž nikdo v řídícím středisku FAA nežádal o vojenskou pomoc.

Pláč pozůstalých

Čtení zprávy při veřejném slyšení komise provázel poslech dosud nezveřejněných tehdejších komunikací mezi letouny a kontrolními věžemi. Mnozí z přítomných příbuzných obětí se neubránili slzám. "Máme v rukou několik letadel. Jen zůstaňte v klidu a budete v pořádku. Vracíme se na letiště. Pokud se však budete hýbat, ohrozíte sebe i letoun," zněl hlas připisovaný Attovi, kterým s letadlem narazil do Světového obchodního centra v New Yorku.

Předseda sboru náčelníků štábů armády USA Richard Myers před komisí označil za jeden z důvodů nepřipravenosti na teroristický útok skutečnost, že podle dostupných informací se předpokládaly útoky proti americkým cílům na Arabském poloostrově než na území USA.

Reklama

Související články

Vyšetřovací komise tvrdě kritizuje šéfa CIA

Šéf americké tajné služby CIA George Tenet je ostře kritizován v další předběžné zprávě nezávislé vyšetřovací komise, která se zabývá okolnostmi teroristických...

USA znaly riziko útoku civilními letadly

Už dva roky před 11. zářím proto nacvičovaly krizový zásah Krizový zásah proti civilním letadlům, jež by mohli únosci zneužít i ke zničujícím úderům na pozemní...

Al-Kajdá chtěla v USA zaútočit deseti letadly

Čtvrteční závěrečné veřejné slyšení komise vyšetřující okolnosti teroristických útoků z 11. září 2001 má vyvrátit řadu mýtů. Uvedl to jeden z členů komise...

Výběr článků

Načítám