Hlavní obsah

Bush: Dokud bude al-Kajdá, Amerika je zranitelná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush ve čtvrtek předstoupil před nezávislou komisi Kongresu Spojených států a obhajoval tam svůj postup z 11. září 2001. Spolu s ním se výslechu podrobil i viceprezident Dick Cheney. USA zůstávají stále zranitelné a musí se mít na pozoru před al-Kajdá, to řekl reportérům Bush po třech a půl hodinách odpovědí členům komise v Bílém domě.

Článek

Oba státníci se sešli společně s deseti členy komise v Bílém domě v půl deváté ráno (15:30 SELČ) za zavřenými dveřmi. "USA jsou stále zranitelné, pokud existuje al-Kajdá," řekl Bush, jenž před komisí nevypovídal pod přísahou stejně jako jeho viceprezident Dick Cheney, jenž svědčil zároveň. Šéf Bílého domu setkání ocenil jako užitečné pro zlepšení bezpečnosti země.

Z výpovědí se nepořizoval žádný záznam. Na otázku reportérů zda na radu svého právníka odmítl odpovědět na některou z otázek Bush zdůraznil, že odpověděl na všechny. V duchu předchozího ujednání s komisí však prezident nesdělil nic z obsahu rozhovorů, ani na co se deset členů komise soustředilo především.

Někteří členové komise před setkáním v Bílém domě předeslali, že je nejvíc zajímá:

  • Rozpor mezi tvrzením Bushovy bezpečnostní poradkyně Condoleezzy Riceové a bývalého experta Bílého domu na terorismus Richarda Clarka. Ten obvinil Bílý dům, že nebezpečí al-Kajdá podcenil.
  • Jak prezident naložil se zprávou tajných služeb z 6. srpna 2001 varující ze snahy bin Ládina zaútočit na USA i pomocí únosů letadel.
  • Proč se Bush 11. září nevrátil z Floridy přímo do Washingtonu, ale až po 10 hodinách s mezipřistáními v Louisianě a Nebrasce? Komise totiž nezjistila žádný důkaz o údajném telefonátu do Bílého domu, který měl varovat, že prezidentské letadlo Air Force One je v ohrožení, a použít přitom kódové slovo angel (anděl). Před brzkým návratem Bushe z Washingtonu varoval právě Cheney.

Reklama

Související témata:

Související články

Komise o 11/9 začala vyslýchat ministry

Přední ministři vlády prezidentů George W. Bushe i jeho předchůdce Billa Clintona začali včera ve Washingtonu svědčit před nezávislou vyšetřovací komisí, která...

Komise 11. září se v USA obává cenzury

Obavu z cenzurování a zpoždění závěrečné zprávy komise pro vyšetření teroristického útoku 11. září 2001 Bílým domem vyjádřil v neděli její republikánský...

Výběr článků

Načítám