Hlavní obsah

Komise Kongresu nenašla spojení Husajna s al-Kajdá

– WASHINGTON
Právo, CNN, DPA, ČTK, roš

Vyšetřovací komise Kongresu, zabývající se útoky na USA z 11. září 2001, nenašla žádné věrohodné důkazy o spolupráci Saddáma Husajna s al-Kajdá. To vyvrací dosavadní tvrzení předních amerických politiků, kteří ze spolupráce s teroristy obviňovali právě Husajna. Jeho napojení na teroristy bylo i jedním z důvodů americko-britského útoku na Irák.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Za patrona terorismu, který udržoval dlouhodobé styky s al-Kajdá, označil znovu v pondělí Saddáma Husajna viceprezident USA Dick Cheney v projevu na Floridě. Důkazy o tom však žádné nepředložil a jeho teorii nyní zpochybnila právě zpráva vyšetřovací komise.

"Byl patronem terorismu. Dlouho vytvářel vztahy s al-Kajdá," tvrdil Cheney o Husajnovi v projevu k členům konzervativního Institutu Jamese Madisona v Orlandu.

Bílý dům nikdy netvrdil, že diktátor se podílel na útocích na New York a Washington před třemi lety, ale poté, co vyšel s prázdnýma rukama při hledání iráckých zbraní hromadného ničení, se spojení Saddáma s teroristy stalo jediným věrohodně znějícím důvodem k loňské invazi.

Bush: důkazem je Zarkáví

"Zarkáví," odpověděl v úterý prezident George W. Bush příjmením teroristy na otázku reportéra, jaký důkaz může nejlépe doložit tvrzení Cheneyho. "Zarkaví je nejlepším důkazem vazby na spojence al-Kajdá a na samotnou al-Kajdá," řekl prezident o teroristovi, o němž se spekuluje, že měl v květnu osobně před kamerou nožem popravit Američana Nicka Berga.

"On je tím člověkem, který stále zabíjí - a vzpomínáte na e-mailovou korespondenci mezi vedením al-Kajdá a jím, jak narušit pokrok ke svobodě v Iráku?" dodal prezident. Podle CNN se však tato výměna odehrála až po dopadení Saddáma loni v prosinci. "Bezpochyby byl destabilizující silou a udělali jsme naprosto správnou věc, když jsme ho svrhli," řekl dále Bush.

Podle iráckého a regionálního tisku se sice Zarkaví pohyboval v Iráku i za Saddámovy vlády, což se nemohlo stát bez vědomí jeho tajných služeb, avšak americká špionáž pochybuje a nemá důkazy o přímé spolupráci mezi světským diktátorem a islámským extremistou.

Reklama

Výběr článků

Načítám