Hlavní obsah

Budu kandidovat na prezidenta Ukrajiny, oznámil šéf ruských žoldnéřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že se chystá v příštím roce kandidovat na úřad ukrajinského prezidenta. Prohlášení zveřejnil ve videu, které na svém twitterovém účtu sdílel poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin

Článek

„Činím politický coming out. Říkám to nahlas, aby to všichni slyšeli,“ tvrdí v nahrávce Prigožin, oděný do polní uniformy a s přilbou na hlavě. „Mám politické ambice. Rozhodl jsem se, že v roce 2024 budu kandidovat na prezidenta, prezidenta Ukrajiny. Budu konkurovat Porošenkovi a Zelenskému,“ uvedl dále Prigožin v narážce na bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a nynějšího Volodymyra Zelenského.

„Jestli vyhraju, pak bude vše dobré. Munice už pak nebude zapotřebí,“ dodává Prigožin ve videu, v němž jsou kromě jeho hlasu slyšet také výbuchy granátů.

Do jaké míry myslí Prigožin své prohlášení vážně, není zatím jasné. Heraščenko k tomu poznamenal, že šéf ruských žoldnéřů chce odvést pozornost od svých ambicí v Rusku, kde by se chtěl dostat k moci a možná se stát nástupcem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajinské prezidentské volby byly naposledy na jaře 2019. Zelenskyj tehdy ve druhém kole se ziskem 73 procent hlasů porazil Porošenka, který usiloval o druhý mandát. Prezidentský mandát je na Ukrajině pětiletý.

Východ Bachmutu máme pod kontrolou, uvedl šéf wagnerovců

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám