Hlavní obsah

Britská poslankyně tvrdí, že ji vyhodili z ministerstva, protože je muslimka

Londýn

Vyhodili mě, protože kolegy ve vládě znervózňovala moje víra. S takovým obviněním v neděli přišla britská poslankyně Nusrat Ghaniová, která se hlásí k islámu. Ta před rokem přišla o funkci náměstkyně ministra dopravy. Zpráva přichází v době obrovských skandálů vlády Borise Johnsona způsobených elitářskými večírky v době lockdownu a údajným vydíráním svých poslanců.

Foto: Profimedia.cz

Nusrat Ghaniová, poslankyně za Konzervativní stranu

Článek

Konzervativní poslankyně uvedla v rozhovoru pro Sunday Times, že na dotaz, proč byla propuštěna, jí bylo řečeno, že její muslimská víra „způsobuje, že se kolegové cítí nepříjemně”.

Ghaniová zastávala do února 2020 roli náměstkyně pro leteckou a námořní dopravu, což je považováno v britské politice za „juniorní ministerskou pozici”. Současně uvedla, že jí navíc stranické špičky vynadaly, že se dostatečně nesnaží stranu bránit před obviněními z islamofobie.

Johnsonovi poradci pařili v sídle premiéra vpředvečer pohřbu prince Philipa

Evropa

Kontroverzní výrok měl zaznít z úst takzvaného „party whip” (stranický bič), což je název pro představitele strany, který má za úkol dohlížet na disciplínu poslaneckého klubu, tak aby všichni hlasovali v souladu s názorem vlády.

Johnson táhne konzervativce ke dnu

Zahraniční

Šéf těchto whipů, Mark Spencer, následně na Twitteru napsal, že dialog o vyhazovu vedla Ghaniová s ním, popřel ale, že by její víru označil jako důvod vyhazovu.

„Tato obvinění jsou zcela nepravdivá a považuji je za pomlouvačná. Nikdy jsem nepoužil tato slova, která jsou mi připisována,” bránil se Spencer.

Vydírání kvůli Johnsonovi?

Ministr školství Nadhim Zahawi, který má kurdské předky, vyzval vládu, aby obvinění Ghaniové prošetřila. Obviněním z islamofobie totiž Konzervativní strana čelí dlouhodobě, byť loňské interní šetření žádné důkazy o strukturálních pochybeních neshledalo.

Kabinet Borise Johnsona v posledních dnech čelí jednomu skandálu za druhým.

Britská vláda kvůli skandálům údajně vydírá vlastní poslance

Zahraniční

Nejprve musel premiér vysvětlovat sérii ilegálních večírků v Downing Street v době, kdy byla země pod tvrdou uzávěrou koronavirových restrikcí.

Nejméně 12 poslanců teď navíc obvinilo vládu z vydírání. Poté, co navrhli Johnsonovo odvolání, jim prý premiérovi spojenci začali vyhrožovat pozastavením financování projektů v jejich volebních obvodech.

Reklama

Výběr článků

Načítám