Hlavní obsah

Britská vláda kvůli skandálům údajně vydírá vlastní poslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Napětí v britské Konzervativní straně dále eskaluje. Den poté, co se vláda pokusila mediálně přehlušit své skandály oznámením o zrušení všech zbývajících koronavirových opatření, ji poslanec William Wragg obvinil z vydírání. Vláda prý zastrašuje konzervativní poslance, kteří navrhují odvolání premiéra Borise Johnsona. Obraťme se na policii, vyzval Wragg kolegy.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„V posledních dnech čelila řada poslanců nátlaku a zastrašování ze strany členů vlády kvůli jejich deklarovanému nebo předpokládanému přání vyslovit nedůvěru stranickému vedení premiéra,” řekl na plénu sněmovny Wragg.

Zastrašování poslanců je závažná věc. Z toho, co vím, je to kvalifikováno jako vydírání. Proto bych kolegům obecně doporučil, aby tyto záležitosti nahlásili předsedovi Sněmovny a komisaři Metropolitní policie, případně se mohou obrátit na mě.
William Wragg, konzervativní poslanec

Čtyřiatřicetiletý politik uznal, že vláda má za úkol zajistit, aby její poslanci hlasovali v souladu s programem, nicméně tento tlak už podle něj přesahuje všechny meze.

Labouristé mají před konzervativci podle průzkumu největší náskok od roku 2013

Evropa

„Není jejich úkolem porušovat ministerský kodex a vyhrožovat, že zruší investice v našich volebních obvodech, jež jsou financovány z veřejných rozpočtů,” zdůraznil.

Wragg řekl, že má informace, že premiérův tým dodává do médií kompromitující materiály na stranické kritiky za účelem je znevěrohodnit a zesměšnit.

„Zastrašování poslanců je závažná věc. Z toho, co vím, je to kvalifikováno jako vydírání. Proto bych kolegům obecně doporučil, aby tyto záležitosti nahlásili předsedovi Sněmovny a komisaři Metropolitní policie, případně se mohou obrátit na mě,” završil svůj projev.

Premiér Johnson následně v reakci na obvinění uvedl, že pro Wraggova tvrzení „neexistují důkazy”.

„Už proboha jděte”

Důvěra konzervativních poslanců ve svého lídra se téměř zhroutila poté, co vyšlo najevo, že se v Downing Street opakovaně konaly večírky v době, kdy se země nacházela v lockdownu a obyčejní lidé čelili tvrdým omezením.

Já dostal pokutu a premiér ne? Britové žádají o vrácení peněz kvůli vládnímu pokrytectví

Zahraniční

„Vypadá to, jako šach mat,” zhodnotil v úterý Johnsonovu budoucnost někdejší ministr pro brexit Steve Baker. „Jsem znechucen situací, ve které jsme se ocitli,” uznal.

Už v pondělí se do Johnsona tvrdě opřel další významný konzervativní politik a rovněž bývalý ministr pro brexit David Davis.

K výzvě k rezignaci si vypůjčil výrok Lea Ameryho adresovaný někdejšímu premiérovi Nevillu Chamberlainovi: „I když jste možná vykonal nějaké dobro, sedíte tam příliš dlouho. Už proboha odejděte,” burácel.

Chamberlain odstoupil do 24 hodin, Johnson se podle svých slov nikam nechystá.

Poslanecký klub konzervativců navíc opustil Christian Wakeford, který přešel k opozičním labouristům. Stejný krok údajně zvažuje dalších pět konzervativních poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám