Hlavní obsah

Britové: Za sabotážemi na ruských železnicích je ruská protiválečná skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejméně šesti útokům, k nimž došlo od června na ruských železnicích, se přihlásila ruská protiválečná skupina Ostanovi vagony (Zastav vlaky), upozornila ve své pravidelné zprávě britská vojenská rozvědka. Kremelský režim budou podle ní sabotáže stále více znepokojovat, protože pro armádu je železnice klíčová kvůli transportu vojáků a techniky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pondělí 24. října oznámil gubernátor ruské Bělgorodské oblasti, že výbušné zařízení poškodilo železnici u vesnice Novozybkovo, která se nachází asi 15 kilometrů od hranice Ruska s Běloruskem. Tamní trať je hlavní železniční spojnicí mezi Ruskem a jižním Běloruskem, upozorňují Britové.

K sabotáži se přihlásila ruská protiválečná skupina Ostanovi vagony (Zastav vlaky). Od června se už podle britské vojenské rozvědky skupina přihlásila k šesti sabotážím na železnici, a to jak na území Ruska, tak Běloruska, jehož území Rusové od začátku invaze na Ukrajinu využívají k útokům na sousední stát.

Ruský útok na Dnipro: Těhotná žena uhořela v autě

Zahraniční

Aktivity skupiny na sociálních sítích se Rusko už v minulosti snažilo cenzurovat. Podle Britů bude ruský režim do budoucna stále více znepokojovat, že i malá část opozice se uchyluje k sabotážím za pomocí výbušnin.

Ruské okupační síly se v zásobování a transportu invazních jednotek spoléhají z velké části na železniční síť, jenže jde o 33 tisíc kilometrů tratí, jež často vedou opuštěnými oblastmi, a je tak extrémně obtížné je zabezpečit.

Vývoj války na Ukrajině

Analytici z washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ve středu uvedli, že nadále pokračuje ukrajinská ofenzíva v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a v Luhanské oblasti na východě země, zatímco ruská vojska se pokoušejí o útoky v Donbasu, u Bachmutu a Avdijivky.

Ukrajinský generální štáb v pravidelném přehledu situace na bojišti uvedl, že ukrajinští vojáci během uplynulých 24 hodin odrazili ruské útoky u devíti obcí včetně Bachmutu.

Íránské drony nahrazují Rusku vlastní techniku. Jsou ale stále méně úspěšné, uvádějí Britové

Válka na Ukrajině

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v rozhovoru se serverem Politico vyjádřil přesvědčení, že Západ poskytne Ukrajině i západní tanky a stíhačky, které pomohou Kyjevu vyhnat ruská vojska z okupovaného území. Domnívá se však, že první kroky v tomto směru budou muset podniknout Spojené státy, aby je spojenci následovali.

„Jsem skutečně optimista ohledně toho, že tanky Abrams budou v budoucnu možné, a jsem přesvědčen, že také stíhačky typu F-16, F-15 či gripeny ze Švédska také budou možné,“ řekl Reznikov. „Když slyšíte, že je to nemožné, znamená to, že to bude možné v budoucnu,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám