Hlavní obsah

Íránské drony nahrazují Rusku vlastní techniku. Jsou ale stále méně úspěšné, uvádějí Britové

Londýn/Washington

Íránské drony Šahíd-136, které Rusko využívá ve válce na Ukrajině, jsou na bojišti stále méně úspěšné, uvedlo britské ministerstvo obrany s tím, že velké množství jich obrana sestřelí. Slovy o špinavé jaderné bombě se Rusové zřejmě snaží tlačit na země NATO, aby přestaly nebo alespoň zpomalily v dodávkách zbraní na Ukrajinu, uvedli analytici z washingtonského Institutu pro studium války (ISW)

Foto: Reuters

V Rusku drony Šahíd-136 přeznačili na Geraň-2

Článek

Britské ministerstvo obrany připomnělo, že podle oficiálních statistik se ukrajinské protivzdušné obraně daří zastavit až 85 procent Ruskem vyslaných íránských dronů Šahíd-136.

Vysoká úspěšnost obrany proti dronům je podle Britů dána tím, že jsou stroje pomalé, hlučné a létají nízko. Pokud jsou osamocené, stanou se pro obránce snadným terčem. Rusko tak musí vypustit velké množství dronů, aby měl útok patřičný efekt.

Britské ministerstvo také uvádí, že Rusko drony Šahíd-136 zřejmě využívá jako náhradu za přesné zbraně dlouhého doletu ruské výroby, kterých má stále méně.

Všichni víme, že drony jsou íránské. Analytik se prořekl ve vysílání ruské televize

Válka na Ukrajině

ISW se vrací k diskusi o tzv. špinavé bombě, kterou v neděli rozpoutal ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ten se pokoušel některé členské státy NATO přesvědčit, aby zastavily či pozastavily dodávky zbraní Ukrajině. Několikrát měl hovořit se svými protějšky z Turecka, Francie, Spojených států a Spojeného království.

Jako odůvodnění měl uvést, že se Ukrajina chystá provést útok pod falešnou vlajkou, který by zahrnoval špinavou bombu. Tou je myšlena bomba s konvenční trhavinou, která je naplněna radioaktivním materiálem. Způsobí zamoření prostoru, ale nedojde k jadernému výbuchu.

Ukrajina spekulace Šojgua ještě v neděli popřela. „Jestli někdo může použít jaderné zbraně v naší části Evropy, je to jen jeden subjekt - a tím subjektem je ten, kdo nařídil soudruhovi Šojguovi, aby někam volal,“ uvedl podle agentury Ukrinform ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Srdečný pozdrav z Ameriky. Jak firma z USA pomáhá bombardovat Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Šojguova tvrzení nejsou neobvyklá. Kreml už od začátku války tvrdí, že se Ukrajina k podobným útokům chystá. V minulosti dokonce Moskva uváděla, že s podporou Spojených států. Zároveň se všemožně snaží odvrátit Západ od pomoci napadenému státu.

ISW dodal, že Šojguova tvrzení zřejmě nejsou předzvěstí ruských příprav na použití nestrategických jaderných zbraní na Ukrajině. Má se pouze jednat o rétoriku, která by přiměla Západ ke zpomalení dodávek zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám