Hlavní obsah

Británie kanibalizuje jednu ze svých letadlových lodí, aby udržela v provozu tu druhou

Britské námořnictvo musí brát součástky z jedné ze svých dvou letadlových lodí, aby dokázalo udržet v provozu tu druhou.

Foto: profimedia.cz

Britská letadlová loď Prince of Wales.

Článek

Letadlová loď Prince of Wales, která vstoupila do služby v prosinci 2019, kotví v suchém doku kvůli poruše hřídele a lodního šroubu od loňského srpna. Plavidlo za tři miliardy liber (zhruba 82 mld. Kč) se tehdy porouchalo pouhý den po vyplutí z přístavu na cestě na čtyřměsíční nasazení ve Spojených státech.

Náklady na opravu lodi Prince of Wales mezitím podle listu The Sunday Times přesáhly 20 milionů liber (přes půl miliardy korun) a spekuluje se, že loď se možná nepodaří zprovoznit ani do podzimu, jak se prvotně plánovalo.

Web The Business Insider ale navíc nyní informoval, že součásti tohoto plavidla jsou používány k tomu, aby druhá britská letadlová loď Queen Elizabeth mohla zůstat v provozu.

Běžná procedura, tvrdí námořnictvo

Podle listu The Daily Telegraph byly z Prince of Wales například vymontovány „olejové a palivové filtry“. „Odstraněn byl i řetěz z jednoho z palubních výtahů, který dopravuje stíhačky z vnitřního hangáru na hlavní palubu,“ upřesnil deník.

Britské námořnictvo tvrdí, že prohazování součástek je běžnou procedurou. „Není nezvyklé, že vybavení bývá mezi loďmi stejné třídy vyměňováno, aby se zaručila jejich operační připravenost a předešlo se zpožděním,“ upřesnil mluvčí britského námořnictva.

Ujistil také, že Prince of Wales bude zprovozněn na podzim podle plánů.

Námořnictvo doplnilo, že problém je omezen pouze na Prince of Wales. Není však jasné, jestli za vynucenými výměnami součástek stojí nevhodné navržení, nedbalá konstrukce, špatná údržba či jiné problémy, napsal The Business Insider.

Zelenskyj překvapivě přiletěl do Británie. Ta pošle Ukrajině stovky dronů a raket

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám