Hlavní obsah

Británie chystá na zimu „tepelné oázy“pro ty, kteří si doma nezatopí

Kvůli zdražování energií a v očekávání jejich nedostatku se britská města chystají vytvářet místa, kam se lidé budou moci chodit zdarma ohřát. Podle listu The Times má jít o veřejné prostory typu knihoven, galerií, komunitních center i dalších kulturních zařízení.

Foto: AP

Demonstranti protestovali před britským energetickým regulátorem Ofgem, který pro většinu domácností zvýšil cenový strop pro plyn a elektřinu přibližně o 80 procent.

Článek

„Chceme lidem pomoci najít místa, kde budou vítáni. Nemělo by se stávat, že lidé nebudou mít na vytápění svého domova. Ale například v Birminghamu je to teď realita,“ uvedl městský labouristický radní John Cotton.

Po vzoru potravinových bank by tak měly vzniknout jakési „tepelné banky“, určené hlavně sociálně nejslabším občanům, kteří si nebudou moci dovolit platit vysoké účty za energie. Podobný plán jako Birmingham ohlásila i další města, mj. Glasgow, Bristol a Aberdeen.

Ceny elektřiny zažívají volný pád

Ekonomika

Na energeticky problematickou zimu se připravuje také Francie, jejíž premiérka Élisabeth Borneová vyzvala firmy, aby do konce září vypracovaly plány na šetření energiemi.

Upozornila, že pokud by Rusko zcela přerušilo dodávky plynu do střední a západní Evropy, mohla by být země donucena k zavedení přídělového systému, přičemž podniky by krácení dodávek postihlo jako první.

„Když budeme postupovat společně, dokážeme riziko nedostatku energie zvládnout. Pokud ale nepřispěje svým dílem každý, nebo když se nesplní všechny pesimistické prognózy, museli bychom spotřebu snížit zásahem shora,“ prohlásila Borneová na setkání s představiteli zaměstnavatelského svazu Medef.

Ve Francii stojí polovina reaktorů

Premiérka ujistila, že zásobníky plynu budou do konce léta zcela naplněny. I přesto ale Francie musí spotřebu snížit, jinak hrozí ekonomické problémy, dodala.

Požadavek na úspory se dotkne i státní správy. Všechna ministerstva musí během září vypracovat plán na snížení spotřeby energií nejméně o deset procent v každém z nadcházejících dvou roků.

Dovozce ruského plynu Uniper žádá o další čtyři miliardy eur

Ekonomika

Obavy z nedostatku energie v zimě vycházejí i z toho, že Francie vyrábí více než 70 procent elektřiny v jaderných reaktorech. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu a nedostatku vody v řekách pro chlazení bloků je však polovina reaktorů odstavených.

Reklama

Výběr článků

Načítám