Hlavní obsah

Zelenooká Afghánka, jež uhranula svět, do vězení nepůjde

Kábul

Afghánku, jejíž fotografie v roce 1985 obletěla svět na titulní straně magazínu National Geographic, hodlá pákistánský soud deportovat zpět do Afghánistánu. Kvůli padělaným dokladům strávila Šarbat Gulaová v pakistánském vězení 15 dnů. Deportována bude pravděpodobně v pondělí. V pátek o tom informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Šarbat Gulaová

Článek

"Rád oznamuji, že Gulaová byla osvobozena od právních problémů, které musela podstupovat posledních pár let," napsal na Facebooku afghánský velvyslanec v Pákistánu s tím, že do své vlasti se vrátí možná už v pondělí.

Snímek, který ji kdysi proslavil, byl pořízen v roce 1984 v uprchlickém táboře na severozápadě Pákistánu, kde se Gulaová ocitla po sovětské okupaci Afghánistánu. Bylo jí pouhých 12 let.

Koncem října se objevila zpráva, že Gulaové hrozí 14 let vězení za padělání dokladů. Na její stranu se postavil fotograf Steve McCurry, který je autorem snímku a hledal ji 17 let, než ji našel v roce 2002 v odlehlé afghánské vesnici. Gulaová tehdy neměla tušení, že se stala symbolem utrpení afghánských válečných uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám