Hlavní obsah

Ze syrské Dúmy evakuovali čtyři tisíce lidí, pořádek mají nastolit ruští policisté

Dúmá

Ze syrského města Dúmá se v noci na pátek evakuovali další civilisté a bojovníci. Podle exilové organizace SOHR vyjelo 85 autobusů se čtyřmi tisíci lidmi. Dúmá leží ve východní Ghútě, která byla poslední povstaleckou enklávou u Damašku. Boje o ni skončily tento týden, evakuovalo se odtud podle ruských zdrojů přes 160 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská vojenská policie se chystá na vstup do SýrieVideo: Reuters

 
Článek

Jako poslední vzdorovala Dúmá, kde působila povstalecká organizace Džajš al-Islám. I ta ale nakonec přistoupila na evakuaci. V Dúmě nyní mají zajistit pořádek vojenští policisté Ruska, které je spojencem Damašku.

„V minulých dnech odešla ve čtyřech evakuačních vlnách z Dúmy většina bojovníků Džajš al-Islám,” oznámila SOHR. Evakuoval se i vůdce skupiny Isám Buvajdání.

SOHR tvrdí, že evakuace by měla skončit do soboty, kdy v Dúmě začnou pracovníci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšetřovat útok ze 7. dubna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská vojenská technika v syrské DúměVideo: Reuters

Syrský režim při něm podle opozičních zdrojů použil chemické zbraně, které zabily desítky lidí. USA a jejich spojenci za to Sýrii pohrozili odvetným útokem. [celá zpráva] Syrská vláda i Rusko použití chemických zbraní popřely.

Boje o východní Ghútu byly zahájeny v únoru, zemřelo při nich podle SOHR více než 1600 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

K Sýrii zamířily britské ponorky

Britské ponorky dostaly rozkazy přesunout se do míst, odkud budou moci raketami zasáhnout Sýrii. Jde o přípravu na možný útok proti režimu syrského prezidenta...

Výběr článků

Načítám