Hlavní obsah

Zdevastovaný Irák trápí navíc sucho a neúroda

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Válkou zbídačený Irák postihla další rána. Písečné bouře a sucho zdevastovaly letošní úrodu a ohrozily kvalitu pitné vody. Spojené státy varovaly, že Bagdád bude muset v zimě výrazně zvýšit dovoz obilnin z ciziny.

Foto: Profimedia.cz

Letošní irácká sklizeň nebude podle odhadů ani poloviční.

Článek

Prospekt nákupu potravin v době celosvětové krize a rostoucích cen vyvolává obavy. Statisíce iráckých přesídlenců mají už teď potíž nakoupit základní potraviny.

Minulou zimu napršelo až o 40 procent méně vody než obvykle. Podle odhadů nebude letošní sklizeň oproti loňské ani poloviční.

Sucho trápí Iráčany od pšeničných kurdských regionů na severu po sady s rajskými jablky u Bagdádu. Ani v obyčejně zelené oblasti kolem Tikrítu není situace jiná než jinde. Na vyprahlé půdě se daří jen bodlákům. V hlavním městě klesla hladina řeky Tigris na nejnižší úroveň od roku 2001. V Dijále vysychají zavlažovací kanály i studny.

V irácké vládě se ozývají návrhy na výhodnější dodávky irácké ropy za vodu. Pomoct by mohlo uvolnění zásob vody z přehrad na Tigridu v Turecku. Turecký premiér Recep Erdogan ve čtvrtek v Bagdádu přislíbil spolupráci.

Sucho ovšem trápí i Turky samotné, stejně jako lidi v Sýrii, Íránu a Afghánistánu. Problémy jsou také v evropském Středomoří, například na Kypru či ve Španělsku. Dlouhodobě se suchem a neúrodou potýká i Austrálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám