Hlavní obsah

Zachraňte Palmýru, je to boj celého světa, naléhá Sýrie na Američany

Damašek
Aktualizováno

Šéf syrského památkového úřadu Ma’amún Abdul Karim ve čtvrtek vyzval Američany vedenou vojenskou koalici, která podniká letecké údery proti bojovníkům Islámského státu (IS), aby islamistům zabránili v devastaci antické Palmýry. Má podle něj kulturní význam pro celé lidstvo. Radikálové z IS dobyli celý historický komplex Palmýra a přilehlé město Tadmur, vládní síly se z oblasti stáhly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje o PalmýruVideo: Reuters

 
Článek

„Tohle je boj celého světa,“ prohlásil Karim a naléhal, aby koalice, která s režimem prezidenta Bašára Asada nespolupracuje, zabránila zničení Palmýry.

Podle BBC se podařilo z místa odvézt do bezpečí většinu vzácných soch, nicméně starověké monumenty nevyčíslitelné historické hodnoty jsou nyní vydány napospas radikálům. Ti s oblibou předvádějí Západu barbarské ničení památek z předislámské doby, které považují za projevy modlářství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ramí Abdar Rahmán z exilové organizace ochránců lidských práv (SOHR) řekl, že zprávy z místa zatím nehovoří o ničení historických artefaktů.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur. Boj o Palmýru začal 13. května a padlo v něm přes 460 lidí. Podle statistiky, již má k dispozici SOHR, mezi nimi bylo přes 70 civilistů, z nichž mnohé bojovníci IS sťali. Na straně armády je celkem asi 240 mrtvých, IS přišel o 150 členů.

IS už dobyl více než polovinu Sýrie 

Islámský stát má podle zdrojů z Londýna po dobytí města Palmýra pod kontrolou 95 tisíc kilometrů čtverečních syrského území, což je polovina Sýrie.

Jde ale spíš o řídce obydlené oblasti, větší a ekonomicky významnější města jsou na západě země. IS ale ovládá téměř všechny syrské zdroje ropy a plynu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská Palmýra byla zařazena na seznam ohrožených památek kulturního dědictvíVideo: Reuters

Provládní síly se z místa stáhly po středečních bojích, při nichž padlo na straně syrské armády 100 lidí, oznámili ve čtvrtek ochránci lidských práv, kteří situaci v Sýrii sledují z exilu.

Syrská armáda se podle nich stáhla z okolí Palmýry i z ní samotné. Vládní jednotky už nejsou ani na vojenském letišti, ani ve věznici, do níž IS vstoupil v noci. Stažení vojska a jeho spojenců potvrdily také oficiální syrské sdělovací prostředky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Historické centrum Palmýry

Palmýra leží v poušti, která přiléhá na východě k irácké provincii Anbár, jež je v rukou IS. Výhodnou polohu této oázy už za starověku využívaly karavany cestující se zbožím.

Je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.

Boje v Iráku

V sousedním Iráku se bojuje stále v okolí města Ramádí, které IS dobyl v neděli. Irácká armáda ve čtvrtek oznámila, že odrazila třetí pokus této skupiny probít se jejím obrannými liniemi východně od Ramádí.

Vojáci si podle agentury Reuters drží pozice u města Husajba aš-Šarkíja, která leží mezi Ramádí a Fallúdžou, již IS kontroluje už přes rok.

Palmýra

:: Pouštní město Palmýra leží v provincii Homs, asi 210 kilometrů severovýchodně od Damašku. K nejznámějším památkám patří trosky Belova chrámu, kolonáda, divadlo, vítězný oblouk, mnoho kostelů, chrámů či pohřebišť.

:: Název této oázy v poušti znamená město palem (aramejsky a arabsky Tadmur, město datlí). První zpráva o Palmýře se objevila poprvé již ve 2. tisíciletí př. n. l. v archivu Mari. Stala se hojně používanou stanicí pro obchodníky na hedvábné stezce mezi Perským zálivem a středomořskými přístavy.

:: Po staletí byla velmi bohatým obchodním městem, kterým procházeli obchodníci s luxusním zbožím.

:: V letech 17-19 n. l. město obsadili Římané a v roce 129 ho prohlásil císař Hadrián za svobodné město a přejmenoval ho na Hadriana Palmyra. Tehdy byly postaveny nejznámější paláce jako Belův či Agora nebo kupříkladu více než kilometr dlouhá hlavní třída (kolonáda) města, která byla ozdobena celkem 375 sloupy (z nichž dnes údajně stojí 150).

:: Ve třetím století se vlády ve městě ujala ambiciózní a schopná žena Zenobia, která se vzepřela Římu, vojevůdce Aurelianus ji ale na jaře 272 porazil, což znamenalo také počátek úpadku Palmýry. Město opustili obyvatelé i obchodníci, bohaté vily a chrámy se začaly rozpadat. Město pak v 7. stol. už jako jednu z mnoha byzantských pouštních pevností zdevastovali Arabové a dílo zkázy dokonalo zemětřesení z roku 1089.

:: Evropa Palmýru znovu objevila až roku 1678 díky anglickým obchodníkům. Od roku 1980 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Všechna města jsou v provincii Anbár, kterou IS začal obsazovat začátkem loňského roku bez většího odporu tamního sunnitského obyvatelstva. Obranná linie armády se nachází ve vzdálenosti asi 50 kilometrů západně od Bagdádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám